Officiellt: EU lanserar försvarsfond

publicerad 8 juni 2017

EU-kommissionen har lanserat en försvarsfond. Beskedet kommer bara veckor efter att USA:s president Donald Trump på plats i Bryssel krävde att fler Natoländer skulle bidra till samarbetet.

Fonden kommer att stasa 25 miljoner euro redan under 2017, och ytterligare 90 miljoner euro fram tills 2020. Efter 2020 uppgår den siffran till 1,5 miljarder euro per år, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Med pengarna från fonden kommer EU att satsa på forskning och inköp av försvarsmateriel, bland annat av nya robotsystem och drönare.


Annonser:


Europa måste bli en säkerhetsleverantör. Fonden kommer att stödja samarbetsforskning och gemensam utveckling av försvarsförmågan. Det kommer vara ett omvälvande projekt för EU:s strategiska självständighet och den europeiska försvarsindustrins konkurrenskraft, säger Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissionär med ansvar för industrifrågor.

I förra månaden var USA:s president Donald Trump på statsbesök vid Natos högkvarter i Bryssel. Under besöket talade Trump om vikten att övriga Natoländer betalar sin del av kakan, vilket inte uppskattats av vissa EU-ledare, som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I Sverige är en majoritet av befolkningen positiva till ökat försvarssamarbete mellan EU-staterna, men än till skillnad från övriga EU, inte lika positiva till att EU ska bilda en egen armé, skriver Europaportalen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.