Ny video försvagar påstående om kemattack i Duma

publicerad 22 april 2018

I en ny exklusiv video ifrån Syrien intervjuas barn och anhöriga som var på plats vid den påstådda kemvapenattacken i Duma den 7 april. Vittnena säger att det inte finns några tecken på förgiftning. Inga andra bevis har heller presenterats för den påstådda kemattacken.

Nya Dagbladet rapporterade tidigare i veckan om Robert Fisk, en prisbelönt brittisk journalist som lyckats ta sig till Duma, som berättar att videon som spritts där barn ses sköljas med vatten inte drabbades av förgiftning utan andningsproblem på grund av massiva mängder damm från bomber och briserade byggnader.

Nu har en ny video släppts på RT som visar intervjuer med barn och anhöriga som var på plats i det sjukhus där filmen spelades in. 11-åriga Hassan Diab är ett av de barn som syns i videon från den påstådda kemattacken. Hassan och hans familj intervjuas av en rysk krigskorrespondent. Hassans far berättar att pojken mår bra efter omständigheterna, men blev chockad av turbulensen på sjukhuset där han vid tillfället befann sig.

Reportrar ställde frågor till läkarna på det sjukhuset som tog emot barnen och de säger att de inte såg några tecken på en kemisk attack eller några symptom på förgiftning. Läkarna berättar att det stormade in okända män som spolade barnen med vatten. Männen filmade kaoset. Den spridda videon skall komma ifrån en grupp som kallar sig “Vita hjälmarna” och uppger sig arbeta med att rädda människor ifrån rasmassor och krigsområden. Gruppen har vid flera tillfällen ifrågasatts för att fabriceras videoklipp till den syriska regimens nackdel.

Videos på barnen som spolas med vatten har visats upprepade gånger i medier de senaste veckorna och använts som bevis och en förevändning för USA, Frankrike och Storbritannien att skicka ett 100-tal missiler mot Syrien utan någon krigsförklaring och i strid mot gällande FN-konventioner. Några andra bevis för att kemvapenattacken skall ha ägt rum har man inte presenterat.

Missilangreppen mot Syrien skedde innan en oberoende utredning ens hunnit ta sig till platsen för den påstådda kemattacken. Utredningen väntas påbörjas först i nästa vecka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!