“Syriska barn blev inte kemvapenförgiftade”

publicerad 17 april 2018
Robert Fisk, prisbelönt brittisk författare och journalist

De barn som filmats med andningssvårigheter i syriska Duma för snart två veckor sedan utsattes inte för något kemvapenattack, konstaterar läkare som var på plats när barnen togs om hand om.

Det var lördagen den 7 april som syriska regeringsstyrkor ska ha bombat staden Duma med vad som beskrivs som klorgas och sarin. Attacken ska ha krävt omkring 70 människoliv och skadat ytterligare ett hundratal. Detta påstod de flesta stora medier i väst och ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike en vecka senare genomförde en gemensam missilattack mot den syriska regeringen.

Men Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har ännu inte kunnat göra någon utredning av den påstådda attacken. Nu skriver Robert Fisk, prisbelönt brittisk journalist, i The Independent om hur doktorer på plats i Duma börjat ifrågasätta den offentliga historieskrivningen av den påstådda kemvapenattacken.
I ett reportage talar Robert Fisk med en läkare som berättar att barnen på de videor som sprids på nätet och sägs bevisa att kemvapenattacken ägt rum inte drabbades av förgiftning utan andningsproblem på grund av massiva mängder damm i samband med att regeringsstyrkorna fäller bomber (inte kemiska sådana) faller.

Jag talade med sjukhusdoktorn, som faktiskt kunde prata väldigt bra engelska, och han berättade för mig att videon är äkta, men att barnen inte är gasförgiftade. Barnen lider av hypoxi (otillräckligt med syre) på grund av mängden damm som finns i tunnlarna där de bor, säger Robert Fisk.

Den doktor som Robert Fisk talat med berättar att orsaken till att det kallats för en kemvapenattack var för att någon ska ha ropat “gas” när barnen anlände till sjukhuset.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!