Utrikes

Nu ska Vita huset mörka drönarstatistik

Statistik på hur många liv USA:s drönarattacker kräver kommer nu att hemlighållas. Det beskedet gav Vita husets presstalesperson Jay Carney vid en presskonferens på torsdagen.

I torsdags offentliggjorde Obamaadministrationen att man inte kommer släppa någon mer information om användningen av drönare ”för att döda amerikanska medborgare”, skriver nättidningen The Daily Caller.
Nedan följer ett utdrag av Jay Carneys tal på torsdagens presskonferens från Vita huset.

”Det här är ingen öppen process… Vi har diskuterat dessa frågor på högsta regeringsnivå för jag tar det för givet att dessa frågor om hur vi ska förhålla oss i krig och hur presidenten i USA balanserar den konstitutionella skyldigheten att skydda Amerika och dess medborgare.”

”Vi talar om mycket känsliga frågor här. Informationen om sådana här saker klassificeras av mycket legitima skäl för vår nations säkerhetsintresse.”

 

USA:s användning av drönare i främst Mellanöstern och Asien har både kritiserats och ifrågasatts från flera håll. Bland annat av FN och människorättsorganisationen Amnesty International.

”Löftet om ökad transparens kring drönarattacker, understruket av ett tal som president Barack Obama höll i maj 2013, har ännu inte blivit verklighet och USA vägrar fortfarande att avslöja såväl grundläggande fakta som rättslig grund för attackerna”, skrev Amnesty i ett pressmeddelande från oktober i fjol.

Det har tidigare uppdagats att vart femte dödsoffer från de amerikanska drönarattackerna är civilt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!