Norske försvarsministern: NSA:s spionage är oacceptabelt

USA:s spionage i Europa

publicerad 5 juni 2021
- av Isac Boman
Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frank Bakke-Jensen konstaterar att det är oacceptabelt och helt onödigt att den amerikanska underrättelsetjänsten spionerar på sina egna allierade. Om USA:s omfattande avlyssningar får några faktiska konsekvenser är dock oklart.

Höga norska militära företrädare har under ett möte med den amerikanska ambassaden i landet uttryckt sitt missnöje och sin oro över avslöjandena om hur USA genom sin underrättelsetjänst NSA och dansk hjälp spionerat på bland annat norska makthavare.

NSA ska ha avlyssnat politikernas telefonsamtal och tagit del av deras textmeddelanden och det är oklart exakt hur mycket säkerhetsklassad information som på grund av spionaget kommit i USA:s händer.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, den franske presidenten Emmanuel Macron och Tysklands kansler Angela Merkel har samtliga krävt svar från Washington angående anklagelserna om avlyssning och spionage. Huruvida tilltaget faktiskt får några konsekvenser för relationerna med USA är också oklart.

Från amerikanskt håll vill man inte kommentera det hela utöver att man påstår att man 2014 ” grundligt gick igenom” hur underrättelsetjänsten skulle bedriva avlyssning internationellt. Man hävdar också att man ”ska arbeta tillsammans med sina europeiska allierade och partners” och diskutera saken via ”lämpliga nationella säkerhetskanaler”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Danmark hjälpt NSA att bedriva spionage genom att ge underrättelsetjänsten tillgång till internettrafiken som gått igenom danska fiberkablar – något som var tacksamt för NSA då Danmark fungerar som ”knytpunkt” för fiberkablarna till bland annat Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Även svenska höga tjänstemän och politiker ska ha avlyssnats av NSA – men hittills har inga namn offentliggjorts och det är alltså oklart exakt vilka personer USA har riktat in sig på.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!