USA:s spionage i Europa

Norske försvarsministern: NSA:s spionage är oacceptabelt

publicerad 5 juni 2021
Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Frank Bakke-Jensen konstaterar att det är oacceptabelt och helt onödigt att den amerikanska underrättelsetjänsten spionerar på sina egna allierade. Om USA:s omfattande avlyssningar får några faktiska konsekvenser är dock oklart.

Höga norska militära företrädare har under ett möte med den amerikanska ambassaden i landet uttryckt sitt missnöje och sin oro över avslöjandena om hur USA genom sin underrättelsetjänst NSA och dansk hjälp spionerat på bland annat norska makthavare.

NSA ska ha avlyssnat politikernas telefonsamtal och tagit del av deras textmeddelanden och det är oklart exakt hur mycket säkerhetsklassad information som på grund av spionaget kommit i USA:s händer.
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, den franske presidenten Emmanuel Macron och Tysklands kansler Angela Merkel har samtliga krävt svar från Washington angående anklagelserna om avlyssning och spionage. Huruvida tilltaget faktiskt får några konsekvenser för relationerna med USA är också oklart.

Från amerikanskt håll vill man inte kommentera det hela utöver att man påstår att man 2014 ” grundligt gick igenom” hur underrättelsetjänsten skulle bedriva avlyssning internationellt. Man hävdar också att man ”ska arbeta tillsammans med sina europeiska allierade och partners” och diskutera saken via ”lämpliga nationella säkerhetskanaler”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Danmark hjälpt NSA att bedriva spionage genom att ge underrättelsetjänsten tillgång till internettrafiken som gått igenom danska fiberkablar – något som var tacksamt för NSA då Danmark fungerar som ”knytpunkt” för fiberkablarna till bland annat Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Även svenska höga tjänstemän och politiker ska ha avlyssnats av NSA – men hittills har inga namn offentliggjorts och det är alltså oklart exakt vilka personer USA har riktat in sig på.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!