Även Merkel avlyssnad av NSA

USA:s spionage i Europa

publicerad 31 maj 2021
- av Isac Boman

NSA har inte bara avlyssnat svenska politiker och tjänstemän. Underrättelsetjänsten har också spionerat på Tysklands kansler Angela Merkel, förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier samt flera framträdande franska och norska politiker.

Som Nya Dagbladet tidigare idag uppmärksammat har USA via sin myndighet NSA med hjälp av Danmarks militära underrättelsetjänst spionerat på flera svenska politiker och höga tjänstemän. Skandalen stannar dock inte där. En granskning som Danmarks Radio gjort tillsammans med SVT och flera andra utländska medier visar att man även har fokuserat på att spionera på toppolitiker även i Tyskland.

Det ska handla om bland annat förbundskansler Angela Merkel, förbundspresidenten Frank-Walter-Steinmeier och den tidigare finansministern Peer Steinbrück som har blivit avlyssnade av NSA och utöver dessa flera icke-namngivna politiker från Frankrike och Norge.

Enligt SVT och Danmarks Radio har USA fokuserat på att avlyssna politiker från såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD och det är oklart exakt vilken information som den amerikanska underrättelsetjänsten kommit över via spionaget.

Såväl Merkel som Steinmeier och Steinbrück säger att de inte kände till att USA spionerade på dem innan saken uppmärksammades i medierna. Både Merkel och Steinmeier väljer att inte uttala sig om övervakningen, men det gör däremot den tidigare finansministern Peer Steinbrück.

– Att vänskapliga underrättelsetjänster avlyssnar och spionerar på ledare i andra länder är ganska groteskt. Ur ett politiskt perspektiv anser jag att detta är en skandal… I och för sig har jag personligen inget emot de västerländska underrättelsetjänsternas aktiviteter. Men att de riktar sig mot sina egna, det är verkligen absurt, säger Steinbrück.

Den norska försvarsministern Frank Bakke-Jensen kommenterar spionskandalen med att man inte fått något ”konkret om saken överhuvudtaget” men påpekar att man tar anklagelserna ”på allvar”.

Den danska försvarsministern vill i sin tur inte ”spekulera kring mediauppgifter” om huruvida Danmark hjälpt USA att spionera på flera europeiska demokratier men säger att ”systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!