Norsk islamkritiker hittad död

publicerad 5 oktober 2020
- av Per Nordin
Dan-Eivind Lid.

Dan-Eivind Lid, känd för sitt engagemang i den islamkritiska organisationen Sian (Stopp islamiseringen av Norge), hittades i helgen död i sin bostad.

Lid var 48 år gammal och en känd islamkritiker i Norge. I lördags rapporteras han enligt NRK ha hittats han död i sin bostad i Suldalen i Kristiansand och under söndagskvällen framkom uppgifter att man hittat synliga skador på liket. Den senaste gången Lid sågs vid liv var i fredags.

Polisen misstänker att han har bragts om livet.

En av våra hypoteser är att personen har blivit utsatt för en allvarlig straffbar handling och att han till följd av det har avlidit, säger en talesperson för polisen under en presskonferens.

Både säkerhetstjänsten PST och rikskriminalpolisen Kripos har kopplats in i utredningen, men ännu har man ingen misstänkt för det eventuella mordet.

Jag tycker det är förfärligt. Han gav uttryck för sina åsikter, men det var väldigt lugnt omkring honom. Han var en lugn man, väldigt engagerad i området och hjälpsam mot sina grannar, säger en granne till norska VG.

För bara två månader sedan blev Sians ledare Lars Thorsen misshandlad av en muslimsk mobb i samband med en manifestation i Bergen.

Han har utmärkt sig som en förkämpe för norska värderingar, säger Thorsen till norska VG.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.