Normalläge i New York tidigast i sommar

publicerad 16 april 2020
- av Per Nordin
New York kan fortsätta hållas nedstängt fram till hösten.

Även om New York kan vara nära att se en minskning av antalet smittade i Covid-19, menar borgmästaren Bill de Blasio att bristen på omfattande tester gör att staden inte kan återgå till det normala innan sommaren eller eventuellt ut med hösten.

– Det är vad som är direkt nödvändigt om vi ska kunna ta oss vidare till nästa nivå, säger de Blasio till Bloomberg.

Han vill att det levereras miljontals testkit till staden så att man på allvar kan börja göra provtagningar i stor skala och få en bättre uppfattning om hur omfattande smittspridningen är i miljonstaden. Nyligen uppmärksammade internationella medier en större hjälpsändning från Ryssland som skickades till staden för att underlätta arbetet.

En viss minskning har noterats i antalet patienter som skrivs in för coronasmitta och på intensivvården, men trots det fortsätter hundratals patienter dagligen att söka vård och över 800 befinner sig i intensivvård.

Förhoppningen är att kurvan fortsätter gå nedåt kraftigt i flera dagar i följd för att man ska kunna vara säkra på att smittspridningen faktiskt har minskat.

– Gör vi inte det här rätt, eller om Gud förbjude sjukdomen blossar upp igen så kommer vi att behöva öka restriktionerna, menar de Blasio.

Att New York skulle återgå till ett normalläge är ingenting som kommer att hända snart, menar dock borgmästaren. Företag kommer inte att kunna öppna innan staden får ordning på sin sjukvård, vilket han tror kan ta flera månader.

I New York som på flera andra platser har noterats att oproportionerligt många insjuknade i viruset är av utomeuropeisk härkomst. Därför ska omkring 100 miljoner kronor läggas på informationskampanjer på 15 olika språk i tunnelbanan och på plakat i staden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.