Norge ska DNA-testa anhöriginvandrare

publicerad 17 januari 2018
Erna Solberg, Norges statsminister

Norges nya regering meddelade nyligen att man kommer genomföra en rad olika reformer. Bland annat DNA-testning av anhöriginvandrare.

Under söndagen kom beskedet att liberala Venstre (V) kommer att ingå i Norges regering tillsammans med Høyre (H), som leds av Norges statsminister Erna Solberg, och Fremskrittspartiet (Frp).

Samma dag höll regeringen en presskonferens där man presenterade en rad reformer och planerade åtgärder.

Ett av förslagen som togs upp var det om att anhöriginvandrare ska DNA-testas. Detta förslag presenterades så tidigt som i april ifjol av landets invandrings- och integrationsminister Per Sandberg (Frp). DNA-testningen ska användas för att komma åt fusk med påhittade familjeband och faderskap.

DNA-testning ger beslutsfattarna koll på om huruvida faderskapet är på riktigt i tveksamma fall, sade Per Sandberg i ett pressmeddelande.

Andra reformer och lagändringar som regeringen presenterade var bland annat att alkoholmonopolet, den norska motsvarigheten till Systembolaget, ska få ha öppet till klockan 21 på vardagar och lördagar. I dag har alkoholmonopolet i Norge öppet till klockan 20 på vardagar och klockan 18 på lördagar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.