Norge betalar asylsökare för att lämna landet

publicerad 25 april 2016
Det blir allt mer aktuellt att migranter återvänder till sina hemländer och Norge erbjuder höga ersättningar till de som återvandrar frivilligt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


10 000 norska kronor. Så mycket kommer Norge betala de asylsökare som frivilligt lämnar landet. Från norskt håll menar man att åtgärden är en mycket billigare lösning än att husera immigranterna på asylboenden i Norge.

Från och med idag och sex veckor framåt kommer de första 500 asylsökarna som nappar på erbjudandet att få ekonomisk kompensation för att de återvänder till sina hemländer. Integrationsminister Sylvi Listhaug är nöjd och hoppas att projektet blir framgångsrikt.

– Det finns också många som inte har rätt till skydd och som av allt att döma kommer att avvisas . Då är det bättre för oss att stimulera att de reser tillbaka genom att spendera lite mer pengar på det. Sammantaget kommer Norge att spara pengar på detta, säger hon till NRK.

Redan sedan tidigare har det varit möjligt för asylanter att få sina resekostnader, upp till 20 000 kronor, betalda om de frivilligt åker hem. Men dessa extra 10 000 blir alltså en extra bonus för att locka immigranter utan verkliga skyddsskäl att återvända hem.

Drygt 35 000 immigranter anlände till Norge förra året, i Sverige var siffran 162 000.

I Danmark har man sedan tidigare prövat att ge immigranter pengar för att återvända till sina hemländer tillsammans med skärpta regelverk om försörjningskrav och skyddsbehov. Ändå accepterade landet omkring 20 000 invandrare förra året. Många har dessutom valt att ta sig till Sverige istället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!