Nobels fredspris till afrikansk premiärminister

publicerad 11 oktober 2019
- av Alexander Almqvist
Abiy Ahmed, premiärminister i Etiopien och mottagare av Nobels fredspris år 2019.

Nobels fredspris 2019 har tilldelats Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för hans för hans ansträngningar för att fred och internationellt samarbete, samt hans försök att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

Den individ som tippades bli årets fredspristagare var svenska Greta Thunberg, som varit ansiktet utåt för den globala klimatagendan under de senaste året. Men den norska Nobelkommittén gav årets fredspris till Abiy Ahmed.

Abiy Ahmed tillträdde så sent som ifjol som premiärminister i nordostafrikanska Etiopien. Ahmed tilldelas Nobels fredspris ”för hans ansträngningar för att uppnå fred och internationellt samarbete”, särskilt gällande gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.

I kölvattnet av fredsprocessen med Eritrea har premiärminister Abiy engagerat sig i andra freds- och försoningsprocesser i östra och nordöstra Afrika. I september 2018 bidrog han och hans regering aktivt till normaliseringen av diplomatiska förbindelser mellan Eritrea och Djibouti efter många års politisk fientlighet. Dessutom har Abiy Ahmed försökt medla mellan Kenya och Somalia i deras utdragna konflikt om rättigheter till ett omtvistat havsområde”, skriver Nobelkommittén i ett officiellt uttalande.

Nobelkommittén berömmer också Eritreas långvariga president och de facto diktator Isaias Afewerki för att han mottagit Abiy Ahmeds utsträckta hand.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.