Nobels fredspris till afrikansk premiärminister

publicerad 11 oktober 2019
Abiy Ahmed, premiärminister i Etiopien och mottagare av Nobels fredspris år 2019.

Nobels fredspris 2019 har tilldelats Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för hans för hans ansträngningar för att fred och internationellt samarbete, samt hans försök att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

Den individ som tippades bli årets fredspristagare var svenska Greta Thunberg, som varit ansiktet utåt för den globala klimatagendan under de senaste året. Men den norska Nobelkommittén gav årets fredspris till Abiy Ahmed.

Abiy Ahmed tillträdde så sent som ifjol som premiärminister i nordostafrikanska Etiopien. Ahmed tilldelas Nobels fredspris “för hans ansträngningar för att uppnå fred och internationellt samarbete”, särskilt gällande gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.
I kölvattnet av fredsprocessen med Eritrea har premiärminister Abiy engagerat sig i andra freds- och försoningsprocesser i östra och nordöstra Afrika. I september 2018 bidrog han och hans regering aktivt till normaliseringen av diplomatiska förbindelser mellan Eritrea och Djibouti efter många års politisk fientlighet. Dessutom har Abiy Ahmed försökt medla mellan Kenya och Somalia i deras utdragna konflikt om rättigheter till ett omtvistat havsområde”, skriver Nobelkommittén i ett officiellt uttalande.

Nobelkommittén berömmer också Eritreas långvariga president och de facto diktator Isaias Afewerki för att han mottagit Abiy Ahmeds utsträckta hand.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!