Noam Chomsky umgicks regelbundet med Jeffrey Epstein

publicerad 30 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Noam Chomsky Jeffrey Epstein
Noam Chomsky (t.v.) och Jeffrey Epstein.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jeffrey Epstein överförde 150 000 dollar till Bard Colleges rektor Leon Botstein och hjälpte Noam Chomsky att flytta 270 000 dollar mellan olika bankkonton, rapporterar nu Forbes och The Wall Street Journal. De båda framstående akademikerna träffade också Epstein vid upprepade tillfällen, även efter det att han dömts för allvarliga sexualbrott.

Finanstidningen Forbes gick nyligen ut med uppgifter om att den avlidne sexualförbrytaren Epstein haft ett bredare samarbete med Noam Chomsky och Leon Botstein, än vad som tidigare varit känt. Att Noam Chomsky hade ett nära samarbete med Jeffrey Epstein är något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Chomsky och Botstein träffade genom åren Jeffrey Epstein vid ett flertal tillfällen, något de båda också bekräftat. Detta placerar dem i sällskap med ett flertal andra framstående personer som umgicks med Epstein även efter det att han 2008 erkänt sig skyldig till att ha uppmanat en minderårig att prostituera sig.

När Wall Street Journal initialt frågade Noam Chomsky om hans koppling till Jeffrey Epstein svarade han via e-post: “Det första svaret är att det inte angår dig eller någon annan. Det andra är att jag var bekant med honom och att vi umgicks ibland”.

Mötena hölls i syfte att diskutera akademiska ämnen relaterade till geopolitik och neurovetenskap, och inkluderade ofta världsledare som bland andra Israels tidigare premiärminister Ehud Barak (Chomsky är en känd kritiker av Israel). Via sitt arbete inom språkvetenskap, filosofi och politik har Chomskys idéer varit inflytelserika i många antikapitalistiska och antiimperialistiska fredsrörelser.

Chomsky har uppgivit att han deltog i mötena trots att han visste att Epstein dömts som sexualförbrytare, eftersom han visste att denne avtjänat sitt straff vilket “enligt amerikanska lagar och normer ger personen ifråga rätt till en nystart”.

Leon Botstein hade två dussin inplanerade möten med Epstein under cirka fyra år. “Om omfattningen och vidrigheten av Epsteins brott hade varit kända, skulle Bard inte ha accepterat hans stöd”, kommenterar en talesman för Bard College till Forbes.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!