Neokonservativ hök: ”Jag har planerat statskupper”

publicerad 15 juli 2022
- av Isac Boman
John Bolton är ett känt namn inom den neokonservativa rörelsen.

Den neokonservative profilen John Bolton erkänner i en intervju att han personligen varit delaktig i att orkestrera statskupper i andra länder.

Bolton, som har en bakgrund som FN-ambassadör under George W Bush och som säkerhetsrådgivare för Donald Trump, medger i en intervju med CNN att han varit inblandad i att planera flera statskupper – och att det ligger mycket hårt arbete bakom dem.

Syftet med samtalet var att diskutera huruvida Trumps agerande innan och under ockupationen av Kapitolium var att betrakta som ett försök till en statskupp – någonting Bolton inte höll med om.

– Även om ingenting som Donald Trump gjorde efter valet i samband med lögnerna om valfusket är försvarbart så är det också ett misstag att säga som vissa har sagt, inklusive på kommittén, kommentarerna om att detta på något sätt var en noggrant planerad statskupp mot konstitutionen… Det är inte så Donald Trump gör saker. Det går från en halvt vidlyftig idé till en annan plan som faller igenom och en ny dyker upp.

CNN:s Jake Tapper säger att han inte håller med om analysen och menar att man inte måste vara ”briljant” för att försöka sig på en statskupp.

– Jag håller inte med om det, i egenskap av någon som har hjälpt till att planera statskupper – inte här, men du förstår, på andra platser. Det krävs mycket arbete och det är inte vad (Trump) gjorde. Det handlade bara om att snubbla runt från en idé till en annan.

– I slutändan släppte han lös upploppsmakarna vid Kapitolium – om det råder det inga tvivel. Men det var inte för att störta konstitutionen utan för att köpa mer tid för att kasta tillbaka ärendet till delstaterna för att försöka lösa frågan, fortsätter han.

När programledaren försöker få Bolton att berätta mer om de statskupper han varit involverad i så avböjer denne att gå in på specifika detaljer, men tillägger att försöken till statskupp specifikt i Venezuela inte var framgångsrika.

– Nu hade vi inte så mycket att göra med den, men jag såg vad som krävdes för en opposition att försöka omstörta en illegalt vald president och de misslyckades. Uppfattningen att Donald Trump var hälften så kompetent som den venezuelanska oppositionen är skrattretande.

När CNN-ankaret säger till Bolton att det känns som att det finns saker som han inte berättar så bekräftar denne att så också är fallet.

Författaren Jonathan M Katz som bland annat skrivit boken ”Gangsters of Capitalism” menar att Bolton varit personligen inblandad i flera av de senaste amerikanska försöken till statskupper – bland annat i Nicaragua, Irak och Haiti. Han är dock förvånad över att den gamle säkerhetsrådgivaren erkänner sin inblandning för kamerorna.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om Bolton som av många betraktas som en neokonservativ krigshök. Bland annat betraktar han fortfarande USA:s folkrättsvidriga invasion av Irak som positiv.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.