Utrikes

Trumps nya säkerhetsrådgivare – en neokonservativ krigshök

John Bolton, ny nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset

John Bolton är namnet på president Donald Trumps nya säkerhetsrådgivare. John Bolton är ett känt namn inom den krigsglada neokonservativa rörelsen i USA.

Donald Trump meddelade sent på torsdagskvällen svensk tid att säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster kommer ersättas av John Bolton, före detta USA-ambassadör till FN.
Medan vissa av Trumps anhängare jublat över beskedet att John Bolton blir ny nationell säkerhetsrådgivare, däribland Roger Stone och Alex Jones, menar vissa att det är fel av Trump att ta in Bolton i administrationen. Bland annat eftersom Bolton, som kallas för neokonservativ och “krigshök”, fortfarande är av åsikten att Irakkriget var av godo, vilket är tvärtemot vad Donald Trump tyckte under presidentvalskampanjen åren 2015-2016.

John Bolton är kanske mest känd för att ha varit USA:s ambassadör till FN mellan 2005 och 2006. Han var innan detta en av de största anhängarna till Irakkriget och håller fortfarande åsikten att den amerikanska invasionen av Irak var lyckad. Bolton har tidigare sagt att USA behöver gå till krig mot Iran, som enligt honom förfogar över “massförstörelsevapen”.

John Bolton frågades för drygt tre veckor sedan ut av Fox News Tucker Carlson. Liksom Bolton var Carlson från början en anhängare av Irakkriget, men idag har Carlson ändrat åsikt.

Hela intervjun med Tucker Carlson och John Bolton i Tucker Carlson Tonight kan ses nedan:

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!