Trumps nya säkerhetsrådgivare – en neokonservativ krigshök

publicerad 25 mars 2018
- av Alexander Almqvist
John Bolton, ny nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset

John Bolton är namnet på president Donald Trumps nya säkerhetsrådgivare. John Bolton är ett känt namn inom den krigsglada neokonservativa rörelsen i USA.

Donald Trump meddelade sent på torsdagskvällen svensk tid att säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster kommer ersättas av John Bolton, före detta USA-ambassadör till FN.

Medan vissa av Trumps anhängare jublat över beskedet att John Bolton blir ny nationell säkerhetsrådgivare, däribland Roger Stone och Alex Jones, menar vissa att det är fel av Trump att ta in Bolton i administrationen. Bland annat eftersom Bolton, som kallas för neokonservativ och ”krigshök”, fortfarande är av åsikten att Irakkriget var av godo, vilket är tvärtemot vad Donald Trump tyckte under presidentvalskampanjen åren 2015-2016.

John Bolton är kanske mest känd för att ha varit USA:s ambassadör till FN mellan 2005 och 2006. Han var innan detta en av de största anhängarna till Irakkriget och håller fortfarande åsikten att den amerikanska invasionen av Irak var lyckad. Bolton har tidigare sagt att USA behöver gå till krig mot Iran, som enligt honom förfogar över ”massförstörelsevapen”.

John Bolton frågades för drygt tre veckor sedan ut av Fox News Tucker Carlson. Liksom Bolton var Carlson från början en anhängare av Irakkriget, men idag har Carlson ändrat åsikt.

Hela intervjun med Tucker Carlson och John Bolton i Tucker Carlson Tonight kan ses nedan:Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.