Nederländska regeringen faller – Mark Rutte lämnar politiken

Globalismens framfart

publicerad 10 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Mark Rutte på World Economic Forum i Davos i januari.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nederländernas globalistiskt inriktade premiärminister Mark Ruttes koalitionsregering har fallit efter att man inte kunnat komma överens om hur landets invandringspolitik bör bedrivas. Rutte meddelar nu att han lämnar politiken för gott.

Redan vid sin tillblivelse för ungefär ett och ett halvt år sedan befarades koalitionsregeringen vara instabil, bland annat eftersom de ingående partierna redan då var oeniga i viktiga invandringspolitiska frågor. Denna farhåga besannades i fredags då det meddelades att landets regering fallit efter vad som beskrivs som en konflikt mellan vänsterliberala D66, den Kristliga Unionen CU och Ruttes högerliberala folkparti VVD om hur man ska gå till väga för att begränsa inflödet av migranter till landet.

Turbulent regeringstid

Ruttes regeringstid har bland annat präglats av ett bondeuppror som fått bred internationell uppmärksamhet, något som följde på Ruttes försök att införa vissa kväveutsläppsrelaterade miljöpolitiska lagar med enorm inverkan på jordbruket. Lagförslagen anses av landets bönder utgöra ett omedelbart hot mot deras verksamhet och på längre sikt även deras egendom och själva existens.

Rutte har i samband med upproret och även tidigare uppmärksammats för sina kopplingar till den globalistiska tankesmedjan World Economic Forum. Bland annat har Rutte konfronterats av oppositionsledamoten Gideon van Meijeren angående ett tackbrev han sänt till tankesmedjans förgrundsprofil Klaus Schwab efter att ha erhållit hans bok Covid-19: The Great Reset i gåva av Schwab och för detta skickat ett uppskattande tackbrev.

I kölvattnen av upproret uppstod vad som blivit känt som bondemedborgarrörelsen, BoerBurgerBeweging, BBB, som genomförde uppmärksammade demonstrationer och traktorblockader, ibland under dramatiska former som exempelvis när den nederländska polisen sköt mot demonstranterna. BBB ställde sedermera upp i valet till senaten där man rönte spektakulära framgångar och blev största parti med hela 20 procent av rösterna.

Uppger att han lämnar politiken

Rutte meddelade själv under måndagen att han nu lämnar politiken bakom sig.

– Igår morse fattade jag beslutet att jag inte kommer att vara tillgänglig igen som ledare för VVD. När ett nytt kabinett tillträder efter valet kommer jag att lämna politiken, kommenterade han sitt beslut.

I lördags träffade Mark Rutte Nederländernas kung för att diskutera tillsättandet av en övergångsregering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!