Nebraska skärper lagar om abort och könsmanipulation

publicerad 23 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Nebraskas guvernör Jim Pillen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den republikanska delstaten förbjuder aborter från vecka tolv så länge det inte handlar om våldtäkter, incest eller att moderns liv är i fara.

Dessutom begränsar man möjligheten till könsmanipulerande behandlingar för personer under 19 år samt hormon- och pubertetshämmande behandlingar för samma åldersgrupp.

– Det handlar om att skydda våra barn och rädda våra bebisar, så enkelt är det, kommenterar delstatens guvernör Jim Pillen, som är den som undertecknade lagen under måndagen.

Lagförslaget röstades igenom med 33 röster mot 15 och innebär bland annat att könsmanipulerande vård inte längre ska ges direkt vid könsdysfori. Det ska istället krävas en vänteperiod och att patienten genomgår terapi för att säkerställa att dysforin är ”långvarig och intensiv” – detta för att ingen ska feldiagnosticeras eller ångra den oåterkalleliga behandlingen i efterhand.

– Alla barn förtjänar en chans att växa upp och leva ett lyckligt och fruktbart liv. Detta gäller både för tidigt födda pojkar och flickor och barn som kämpar med sin könsidentitet. Dessa barn förtjänar att få möjlighet att växa och utforska vilka de är och vill vara, och de kan göra det utan att fatta oåterkalleliga beslut som bör fattas först när de är fullvuxna, kommenterar guvernören.

Nebraska följer därmed en trend som syns i USA och där över ett dussin delstater bara under 2023 har valt att begränsa eller förbereda begränsningar av den könsmanipulerande vården.

Alla är dock inte nöjda med att Nebraska börjar föra en mer konservativ politik och Mandy Rush Chipman, chef för lobbyorganisationen American civil liberties union of Nebraska skriver i ett pressmeddelande att ”guvernörens beslut om att införa dessa långtgående begränsningar bortser helt och hållet från Nebraskabornas frihet, hälsa och välmående”.

Vice president Kamala Harris är inne på samma spår och hävdar att Jim Pillen och andra konservativa guvernörer är att betrakta som “extremister” och att det behövs “en federal lag för att återställa skyddet från Rove v. Wade för kvinnor i alla 50 stater”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!