Nancy Pelosi i blåsväder efter utspel om migranter

publicerad 8 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi i blåsväder efter uttalande.

Amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi är på nytt i blåsväder. Vid en presskonferens gällande en planerad invandringsreform lät hon yttra om illegala invandrare att ”vi behöver dessa för att exempelvis plocka grödor”.

Kontroversiella Nancy Pelosi har de senaste veckorna ofta befunnit sig i strålkastarljuset, inte minst gäller detta hennes av många kritiserade propagandaresa till Asien och Taiwan.

I samband med en presskonferens förra månaden om planerade migrationsreformer hamnade hon återigen i fokus. I talet fällde Nancy Pelosi ett antal anmärkningsvärda kommentarer.

Vi har brist på arbetare i vårt land och i Florida har vi bönder som säger: ”Varför skickar ni dessa invandrare norrut? Vi behöver dem för att plocka grödorna här nere”.

Tidningen New York Post har lagt upp delar av talet på sin hemsida.

Att Nancy Pelosi nämner Florida ses av sakkunniga som en i talet invävd kritisk kommentar till Floridas Guvernör Ron DeSantis. Detta inte minst mot bakgrund av att DeSantis orkestrerade överföringen av dussintals migranter från Texas till den rika liberala enklaven Martha’s Vineyard i Massachusetts i september.

Skarp kritik

Analytiker kritiserar också Nancy Pelosis tal för att ge ett osammanhängande intryck och otydligt budskap. Å ena sidan lät hon uttrycka att ”USA har ett ansvar att säkra gränserna”, men å andra sidan också bör ”erkänna vikten av nykomlingar för vår nation”.

Motståndare till demokraterna och dess invandringspolitik menar att Nancy Pelosi i och med talet försöker rättfärdiga det stora flödet av illegal migration.

Pelosi fick i kölvattnet av det kritiserade talet även kraftiga motreaktioner på Twitter. Många anklagade henne för att föreslå att USA borde öppna sina gränser för att dra nytta av ”billig utländsk arbetskraft”.

En av kritikerna är Arizonas republikanske Guvernör Andy Biggs:

Andra menar att Nancy Pelosi i och med uttalanden likt dessa endast spär på redan ansträngda spänningar i landet och menar att hon, istället för att gjuta olja på vågorna vad gäller de infekterade sakfrågorna, bör sträva efter lösningar på problemen med illegal invandring – och inte deklarera att de illegala migranterna endast duger till att plocka grödor.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.