Motstridiga bilder av coronakrisens “epicentrum” i New York

Desinformationen i medierna

publicerad 3 april 2020
- av Isac Boman
Akutsköterskan Dr. Colleen Smith i New York Times inslag.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bland annat New York Times och MSNBC rapporterar att det råder kaos till följd av galopperande coronasmitta i New York. Man uppmärksammar särskilt Elmhurst sjukhus i Queens som rapporteras utgöra ett av krisens mest drabbade platser med en apokalyptisk stämning på och omkring sjukhuset. Efter att filmklipp som motstrider den bilden nu sprids på sociala medier ifrågasätts dock de konventionella mediernas rapportering i den amerikanska allmänheten.

Situationen vid Elmhurst sjukhus rapporteras utgöra epicentrum för coronakrisen i New York med en ytterst kritisk situation. CBS New York rapporterar att man fått hela 5800 ambulansinringningar i torsdags och med omfattande köer även kvällstid till de nöduppställda tälten utanför sjukhuset som bland annat ska tillgodose tester av misstänkta smittade. Köerna utanför sjukhuset rapporteras vara så omfattande att personer kan få vänta en hel dag utan att få testa sig, enligt Michael Rothfeld från New York Times.

 

Köerna av människor som väntar utanför Elmhurst på att testa sig för coronaviruset bildas så tidigt som klockan sex på morgonen, och vissa väntar där till fem på eftermiddagen. Många ombeds gå hem utan att testas.” skriver Rothfeld i NY Times huvudartikel om situationen utanför sjukhuset.

Sjukvårdspersonalen rapporteras vara på bristningsgränsen av all fysisk och psykisk stress och situationen beskrivs som omänsklig, bland annat genom en video inspelad av en Dr. Colleen Smith som uppges vara akutsköterska på Elmhurst sjukhus.

 

På Twitter väcker hashtaggen #Filmyourhospital samtidigt mycket stor uppmärksamhet både i USA och utomlands. Detta efter att filmklipp lagts upp från Elmhurst och andra sjukhuslokaler som snarare antyder att verksamheten ligger helt öde eller bedrivs i ett slående lugnt tempo.

Flera videor med filmer från området kring Elmhurst har under Nya Dagbladets efterforskningar tagits ner av Youtubes censorer, men en 3 timmar lång liveinspelning utanför sjukhuset från Ruptly finns i skrivande stund ännu att beskåda. Filmen motstrider kraftigt den bild som konventionella medier målar upp, med obefintlig eller ytterst begränsad aktivitet vid tälten som förekommer i New York Times rapportering.

 

En annan person som filmat sjukhusområdet vid Elmhurst bekräftar samma bild.

Fler människor filmar, därför att ingen tror på den jävla fejkmedian, rasar kvinnan som filmar.

Skeptikerna får också ta emot en del kritik och frågor på varför de inte filmar inuti sjukhussalarna för att få en rättvisare bild, något som dock är olagligt att göra.

Nya Dagbladet strävar efter ge en så nyanserad bild som möjligt av utvecklingen i Sverige och i omvärlden. Vi är samtidigt kraftigt begränsade i våra resurser och är därför mycket tacksamma för tips från läsare som vill bidra med egna bilder eller överskådliga sammanställningar från sociala medier. Skicka in ditt tips till tips@nyadagbladet.se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!