Merkel vill sparka Tysklands underrättelsechef efter Chemnitz

publicerad 19 september 2018
Hans-Georg Maassen är chef för den tyska underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz

Chefen för den tyska federala byrån för författningsskydd, Hans-Georg Maassen, kommer som det ser ut att bli avsatt. Förbundskansler Angela Merkel har beslutat att Maassen måste gå eftersom hon anser att han skulle ha blandat sig i politiken under rapporteringen ifrån händelserna i Chemnitz.

Bakgrunden är tvisten om en video med inspelningar från Chemnitz efter den dödliga knivattacken på en ung tysk man som begicks av asylsökare. Medan Merkel och hennes talesman Steffen Seibert i videon hävdar sig se “hetsjakter på migranter”, kritiserade Maassen i tidningen Bild den okritiska användningen av videon. Å ena sidan är videosekvensens ursprung oklart. Dessutom finns det ingen tillförlitlig information om att det faktiskt förekom “högerextrema hetsjakter” i Chemnitz den sista söndagen i augusti.

SPD vill se Maassen sparkad

Merkel har enligt Welt i helgen meddelat via telefon till “ledande medlemmar av hennes koalition”, att Maassen i vilket fall som helst kommer att ersättas, oavsett hur inrikesminister Horst Seehofer (CSU), i egenskap av Maassens chef, ställer sig i frågan.

Tysklands socialdemokratiska parti, SPD, har tidigare utövat hårda påtryckningar för att säkerhetstjänstchefen Maassen ska avsättas. SPD-ledaren Andrea Nahles beklagade under ett valkampanjsuppträde i helgen i Offenbach, hon kan inte längre lita på Maassen. Merkel måste nu skapa klarhet. “Herr Maassen måste gå och jag säger att han kommer att gå”, understrykte Nahles.

Maassen sade dock i förra veckan inför förbundsdagen att: “Horst Seehofer har sagt till mig, att om jag avsätts, då avgår han också.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!