Merkel vill sparka Tysklands underrättelsechef efter Chemnitz

publicerad 19 september 2018
Hans-Georg Maassen är chef för den tyska underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz

Chefen för den tyska federala byrån för författningsskydd, Hans-Georg Maassen, kommer som det ser ut att bli avsatt. Förbundskansler Angela Merkel har beslutat att Maassen måste gå eftersom hon anser att han skulle ha blandat sig i politiken under rapporteringen ifrån händelserna i Chemnitz.

Bakgrunden är tvisten om en video med inspelningar från Chemnitz efter den dödliga knivattacken på en ung tysk man som begicks av asylsökare. Medan Merkel och hennes talesman Steffen Seibert i videon hävdar sig se ”hetsjakter på migranter”, kritiserade Maassen i tidningen Bild den okritiska användningen av videon. Å ena sidan är videosekvensens ursprung oklart. Dessutom finns det ingen tillförlitlig information om att det faktiskt förekom ”högerextrema hetsjakter” i Chemnitz den sista söndagen i augusti.

SPD vill se Maassen sparkad

Merkel har enligt Welt i helgen meddelat via telefon till ”ledande medlemmar av hennes koalition”, att Maassen i vilket fall som helst kommer att ersättas, oavsett hur inrikesminister Horst Seehofer (CSU), i egenskap av Maassens chef, ställer sig i frågan.

Tysklands socialdemokratiska parti, SPD, har tidigare utövat hårda påtryckningar för att säkerhetstjänstchefen Maassen ska avsättas. SPD-ledaren Andrea Nahles beklagade under ett valkampanjsuppträde i helgen i Offenbach, hon kan inte längre lita på Maassen. Merkel måste nu skapa klarhet. ”Herr Maassen måste gå och jag säger att han kommer att gå”, understrykte Nahles.

Maassen sade dock i förra veckan inför förbundsdagen att: ”Horst Seehofer har sagt till mig, att om jag avsätts, då avgår han också.”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.