Kommentar: Mer splittring att vänta i Frankrike efter valet

Efter utstuderat och taktiskt manövrerande lyckades vänsteralliansen Nya folkfronten få flest mandat, följt av den impopuläre president Macrons borgerliga partigrupp. En socialistisk/liberal allians med en minoritetsregering kommer dock att bli värdelös i praktiken och bara skapa ännu mer splittring i det franska samhället.

publicerad 8 juli 2024
- av Jenny Piper
Emmanuel Macrons borgerliga partigrupp fick något överraskande näst flest mandat

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Efter gårdagens franska parlamentsval, där valdeltagandet minskade i den andra omgången, står den otippade vänsteralliansen Nya folkfronten som vinnare efter taktiska tillbakadraganden av hundratals kandidaturer efter första valomgången där Nationell samling stod som segrare. Den impopuläre president Macrons grupp kom oväntat tvåa i den slutgiltiga valomgången, medan Nationell samling, som enligt alla opinionsmätningar skulle vinna valet, kom först på tredje plats (slumpen?).

En socialistisk/liberal allians med en minoritetsregering kommer att bli en värdelös regering som kommer att skapa ännu mer splittring i det franska samhället.

Nationell samling var ändå nöjda med resultatet och partiledaren Jordan Bardella, hyllade det viktigaste genombrottet i historien för sitt parti och skyllde vinstförlusten på en ”allians av vanära” mellan Macrons parti och vänsterkoalitionen för att förhindra en seger för Nationell samling.

Partiets tidigare ledare Marine Le Pen sade att hon hade för mycket erfarenhet för att bli besviken över ett resultat där partiet fördubblat antalet parlamentsledamöter samt konstaterade att partiets slutliga seger bara är försenad.

Ledaren för det franska partiet Patrioterna, Florian Philippot, sade efteråt att Frankrike nu kommer att fortsätta med sitt stöd till Ukraina.

– När det gäller Frankrikes bistånd till Ukraina kommer ingenting att förändras, tyvärr. Paris kommer att fortsätta beväpna och finansiera Kiev och underordna det franska folket EU, Nato och USA. Det är osannolikt att de franska myndigheternas retorik om Ryssland kommer att förändras. Ingen av kandidaterna ville ändra något i relationerna med Moskva.

Enligt SVT:s utrikesreporter Ida Linde har detta val kallats för en folkomröstning om “högerextremismen” i Frankrike och att man nu kan säga att “högerextremismen” förlorade. När massmedia återkommande stämplar ett parti eller en kandidat som “högerextremistisk” försvårar det rejält att vinna ett val, något som inte är något unikt för det franska valet utan används regelbundet som taktik av media för att manipulera väljarna.

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!