Massvåldtäkt skakar Sydafrika

publicerad 5 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Några av de gripna våldtäktsmännen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en inspelning av en musikvideo vid en gruva i staden Krugersdorp, Sydafrika, attackerades filmteamet av en stor grupp beväpnade män. De över 80 männen misstänks nu för att ha massvåldtagit åtta kvinnliga modeller som deltog i produktionen.

Skräckscenerna utspelade sig i torsdags vid en övergiven gruva i Krugersdorp, väster om Johannesburg, där filmteamet på 12 kvinnor och 10 män spelade in en musikvideo. De attackerades och överfölls där av en stor grupp illegala gruvarbetare – så kallade “zama-zamas”.

I olika konstellationer gruppvåldtog männen sedan filmteamets åtta fotomodeller under flera timmar. De stal därefter produktionsteamets utrustning och tillhörigheter och flydde sedan från platsen.

Filmteamet på 22 personer var upptagna med att spela in en musikvideo, när de plötsligt attackerades av en grupp beväpnade och delvis förklädda män, säger polischefen i Gautengprovinsen, generallöjtnant Elias Mawela, i ett uttalande.

De misstänkta beordrade alla att lägga sig ner och fortsatte med att våldta de åtta kvinnorna och rånade alla på deras tillhörigheter innan de flydde från platsen, berättar han.

Vi utreder för närvarande 32 fall av våldtäkt men vi räknar med att ytterligare anmälningar tillkommer, kommenterar Mawela vidare.

De nu misstänkta ska samtliga vara illegala gruvarbetare som kallas “zama-zamas”. Dessa gräver efter guld i Johannesburgområdets många stängda gruvschakt.  De företrädesvis utländska zama-zama-gängen anklagas även för utbredd brottslighet i området, enligt lokalbefolkningen.

Över 300 personer protesterade utanför Krugersdorps tingsrätt på måndagen för att uttrycka sin ilska över våldtäkterna. Nyheten om gruppvåldtäkterna och rånen har retat upp samhället och kvinnoorganisationer som under lång tid försökt få myndigheterna uppmärksammade på att sådana incidenter är utbredda i området.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!