Massivt säkerhetspådrag för Super Bowl

Säkerhetsvakter beväpnade med automatkarbiner, gömda krypskyttar och stridsflygplan. Det väntar de som besöker den årliga finalen i amerikansk fotboll, kallad för "Super Bowl", utanför New York på söndagen.

publicerad 2 februari 2014

Den uppmärksammade finalen hålls på MetLife Stadium i New Jersey inför 82 000 åskådare. Det amerikanska försvarsdepartementet säger att man kommer att bidra med mycket för att hålla evenemanget kring matchen “säkert”, och man sparar inte direkt på resurserna.

Över 3 000 säkerhetsvakter kommer att finnas på plats i och omkring arenan ackompanjerade av 700 polismän. Dessutom kommer pendeltågs- och tunnelbanetrafiken vara strängt övervakad av tjänstemän från säkerhetstjänsten TSA. Det är inte tillåtet att ta med väskor större än 17 centimeter på tåget eller matchen.

Under matchens gång kommer stridsflygplan av typen F-16 att cirkulera ovanför MetLife Stadium.

Stridsplan av typen F-16 har till uppgift att upprätthålla flygförbudszonen ovanför arenan. Foto: Wikimedia/Aaron Allmon
Stridsplan av typen F-16 har till uppgift att upprätthålla flygförbudszonen ovanför arenan. Foto: Wikimedia/Aaron Allmon

FBI har också satt upp ett massivt kontrollcentrum utanför arenan där över 1 000 tjänstemän ska arbeta för att övervaka de som besöker matchen och leta efter potentiella terrorister.

Den massiva säkerhetsoperationen sker trots att inget terrorhot föreligger matchen.

Själva matchen spelas mellan Seattle Seahawks och Denver Broncos. Matchstart 24.00 svensk tid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!