Maldivernas ex-president får flyktingstatus i Storbritannien

publicerad 26 maj 2016
Mohamed Nasheed

Mohamed Nasheed, tidigare president på Maldiverna, har sedan har störtats från makten tvingats att fly Maldiverna. Nu beviljas han flyktingstatus i Storbritannien.

Mellan 2008-2012 var Mohamed Nasheed president över Maldiverna. Hans blev önationens första demokratiskt valda president. Han avsättes från makten 2012 genom en statskupp som leddes av den nuvarande presidenten, Abdulla Yameen, och dömdes han till 13 års fängelse för terrorism.

Mohamed Nasheed flög sedan till Storbritannien på grund av att han behövde genomföra en ryggmärgsoperation. Samtidigt blev han av med sin pension och sjukförsäkring, som före detta politiker på Maldiverna garanteras enligt landets konstitution.

Det är på dessa grunder som Storbritannien nu valt att ge Nashheed flyktingstatus. Beslutet kommer efter en rättslig process som letts av människorättsadvokaten Amal Clooney, gift med skådespelaren George Clooney.

– President Yameen har fängslat varenda oppositionsledare och slagit till mot alla som vågar motsätta sig eller kritisera honom. Under det senaste året har pressfriheten samt yttrande- och mötesfriheten gått förlorad. Med tanke på att Maldiverna nu är på väg mot total maktfullkomlighet tvingas jag själv och andra oppositionspolitiker arbeta utomlands, sade Mohamed Nasheed efter att han officiellt beviljats flyktingstatus i Storbritannien, enligt nyhetsbyrån AFP.

2009 tilldelades Mohamed Nasheed Anna Lindh-priset för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter på Maldiverna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.