Maktskifte i Norge

publicerad 10 september 2013
Höyres partiledare Erna Solberg är Norges nya statsminister

Norge har fått en ny regering som ska leda landet i minst fyra år framåt. Under måndagskvällen stod det klart att det blir den borgliga koalitionen med partiet Höyre i spetsen som gick segrande ur valet till det norska Stortinget.

Det är det moderata partiet Höyre som enligt norsk media ses som valets stora vinnare, även om det enligt opinionsmätningar före valet inte kom som någon förvåning.

– Vi har visat att val inte vinns på fyra veckors valkampanj, utan att val vinns med fyra års hårt valarbete, sade Erna Solberg på Höyres valvaka i sitt segertal, enligt norska TV2.

Sammanlagt tilldelas 96 mandat till det borgliga blocket som främst utgörs av Höyre. 72 mandat fick de rödgröna med Arbeiderpartiet i spetsen. Enligt Verdens Gang fick det borgerliga blocket 54,0 procent av rösterna, medan de rödgröna fick 40,4 procent.

Besviken Stoltenberg
Arbeiderpartiet, Norges svar på Socialdemokraterna, har styrt landet i åtta år. Nu lämnar Arbeiderpartiets partiledare Jens Stoltenberg statsministerposten till Höyres partiledare Erna Solberg.

Trots att Arbeiderpartiet mister regeringsmakten blev man valets största parti med 30,8 procent, jämfört med Höyres 26,8 procent.

Vårt mål var att uppnå majoritet för fyra nya år. Men uppgiften blev för tuff. … Vi erkänner besvikelsen, men vi är på intet sätt slagna, sade partiledaren Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets valvaka.

Partierna till förhandlingsbordet
Hos Fremskrittspartiet var det däremot gladare miner. Det högerpopulistiska partiet väntas ingå den den allians som kommer att styra Norge de närmsta fyra åren.

Om så blir fallet sållar man sig till Höyre, Venstre och Kristelig folkeparti – trots att Fremskrittspartiet tappade cirka 6 procent jämfört med valet 2009 till ett resultat på 16,2 procent.

Vi ska förhandla, men alla ska ha planering med sina partier. Jag tänker inte lägga ut mina förhandlingsstrategier i media, säger Höyres partiledare Erna Solberg vid en presskonferens morgonen efter valet.

Reinfeldt gläds över Höyre
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är glad över Höyres valvinst och passar på att berömma partiledaren, Norges statsminister Erna Solberg.

”Jag har ringt Erna Solberg och gratulerat till Höyres fantastiska valframgång. Det glädjer mig speciellt eftersom Erna och jag arbetat ihop i många år och lärt av varandras förnyelse av våra respektive partier”, skriver Reinfeldt via sin pressekreterare i en skriftlig kommentar, enligt Expressen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.