Majoriteten österrikare vill se asylstopp

Migrationskrisen i Europa

publicerad 8 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Migranter trängs på tågstation i Wien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En färsk undersökning visar att 56 procent av österrikarna önskar att migrantströmmen helt upphör. Trots en minskning av antalet asylansökningar i Österrike, strävar majoriteten enligt undersökningen efter ett fullständigt stopp.

Undersökningen genomfördes av Unique Research Institute på uppdrag av den österrikiska dagstidningen Heute. I den uppgav 36 procent av de tillfrågade att de var “helt” för att Österrike inte skulle ta emot några fler flyktingar alls. Omkring 20 procent av de tillfrågade uppgav att de var “något” för en minskning till noll. Endast 37 procent var emot en nollvision.

Bakgrunden till undersökningen är kommentarer från Georg Dornauer (SPÖ), vice ordförande för delstatsregeringen Mattle.

Du kan till och med diskutera med mig om asyltaket inte borde vara noll för de kommande åren i Österrike, uttryckte han under förra veckan i en intervju med den österrikiska dagstidningen Der Standard.

Dornauer kritiserades för sina kommentarer av partiordföranden för det österrikiska SPÖ, Andreas Babler, som under en presskonferens i Innsbruck på lördagen beskrev Dornauers uttalanden som “politiskt idiotiska” och “helt otänkbara”.

Invandringsfrågan dominerar valet

I Österrike kommer ett nytt parlament att väljas i höst. Enligt de senaste opinionsundersökningarna från olika undersökningsinstitut är det invandringskritiska Frihetspartiet i Österrike (FPÖ) klart i ledningen.

Även om antalet asylansökningar i Österrike minskar är det invandringsfrågan som fortsätter dominera diskussionen i media inför höstens val.

Enligt statistikplattformen Statista hade cirka 2 290 asylansökningar lämnats in i Österrike i slutet av januari 2024. Omräknat till hela året förväntas det då statistiskt inkomma cirka 27 400 ansökningar.

Detta skulle innebära att antalet asylansökningar minskar för andra året i rad och sjunker till den lägsta nivån sedan 2020.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!