Macron och Le Pen ser ut att gå vidare

publicerad 23 april 2017
Emmanuel Macron och Marine Le Pen

Den obundne progressive Emmanuel Macron och Front Nationals Marine Le Pen tycks bli de två som kommer få göra upp i den avgörande presidentvalsomgången, enligt de första resultaten från vallokalerna.

Under söndagen gick fransmännen till valurnorna för att utse sin nästa president. Eftersom ingen av de fyra största kandidaterna har någon trolig chans att få en majoritet av rösterna kommer det att bli en andra valomgång, söndagen den 7 maj, mellan de två som fått flest röster.

Den statliga tv-kanalen France24 uppgav klockan 20.00 att Emmanuel Macron fått 23,7 procent och Marine Le Pen 21,7 procent av rösterna. Detta är det första presidentvalet där inget av de två stora partierna, Republikanerna och Socialisterna, går vidare till en andra valomgång.

Republikanernas kandidat François Fillon får endast 19,5 procent av rösterna. Den vänsterradikale uppstickaren Jean-Luc Mélenchon även han 19,5 procent. Det styrande socialistpartiets kandidat Benoît Hamon fick endast 6,2 procent. Efter att resultaten offentliggjort uppmanade Hamon sina anhängare att rösta på Macron, för att stoppa Marine Le Pen, som han kallar för en ”fiende till republiken”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.