Macron likställer antisionism med antisemitism – ska kriminaliseras

publicerad 21 februari 2019
I sitt tal tryckte Macron på att antisionism bör kriminaliseras

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankrikes president Emmanuel Macron vill att antisionism ska jämställas med antisemitism vilket är kriminaliserat. Utspelet kan också försvåra kritik av Israel i landet.

På onsdagen talade Frankrikes president Emmanuel Macron vid The Representative Council of French Jewish Institutions (Crif) och tillkännagav att Frankrike ska ”definiera antisionism som en modern form av antisemitism”.

Efter den senaste tidens händelser i landet med antijudiska slagord och klotter i samband med Gula västarnas demonstrationer och med vandaliseringen av en judisk kyrkogård i Strasbourg söker den franska regeringen nya vägar för att stoppa fientligheterna mot landets judiska befolkning, den största i Europa.

Så sent som i måndags sa den franska presidenten att han inte ville kriminalisera kritik av staten Israel, efter att ett antal jurister i landet hade föreslagit att uttryck för antisionism skulle göras straffbart. Men uppenbarligen har något eller någon fått presidenten på andra tankar.

Macron menar nu att en kriminalisering av antisionism mycket väl harmonierar med den definition av antisemitism som The International Holocaust Remembrance Alliance’s (IHRA) har fastslagit:

Antisemitism är en bestämd uppfattning om judar, som kan uttryckas som hat mot judar … och som kan inbegripa kritik av staten Israel, om man betraktar den som en judisk kollektivitet”.

Macrons tal vid det franska judiska rådets möte kan ses i sin helhet här:

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var snabb att välkomna den nya föreslagna definitionen, något som satte ytterligare fyr på den redan upphettade debatten kring om det inte går att kritisera Israel och uttrycka antisionism utan att automatiskt vara en antisemit.

En parlamentsledamot och partikamrat till Macron, Sylvain Maillard, gick ut och mildrade förslaget med orden:

Att förneka statens Israels rätt att existera måste bli en straffbar handling. Men man måste självklart ha rätt att säga att man inte gillar den israeliska regeringens politik”.

Politiska bedömare är dock ganska ense om att en kriminalisering av antisionism inte kommer att lösa eller ens förändra situationen i Frankrike.

 

Källa: RT

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!