Lukasjenko: Utländska intressen bakom protesterna i Vitryssland

Utvecklingen i Vitryssland

publicerad 17 augusti 2020
- av Isac Boman
President Lukasjenko menar att protesterna är orkestrerade.

Det har bara gått en vecka sedan Aleksandr Lukasjenko blev omvald som president i Vitryssland. Snabbt kom dock fördömanden om valfusk och manipulation från EU och USA och omfattande protester började spridas i landet med krav på att få bort presidenten. Lukasjenko menar i sin tur att demonstrationerna är noga orkestrerade och styrs av utländska intressen som vill destabilisera landet.

– Kom inte och svamla om om fredliga aktioner och demonstrationer. Vi ser tydligt vad som händer på djupet. Vi har läst igenom riktlinjerna för hur man genomför färgrevolutioner, konstaterar president Lukasjenko, enligt RT och anspelar på hur utländska nationer och intressen tidigare finansierat och iscensatt revolutioner i länder som Georgien och Ukraina där man utåt fått det att framstå som att det handlar om organiska och folkliga protester.

Lukasjenko vann enligt officiella siffror valet med drygt 80 procent av rösterna. Hans huvudmotståndare den EU-vänlige liberalen Sviatlana Tichanouskaja som gick till val på att landet skulle närma sig Väst politiskt och ekonomiskt och minska eller avsluta sina olika samarbeten med Ryssland fick knappt 10 procent av rösterna. Det hindrade henne dock inte från att utropa sig till segrare och hävda att valet har manipulerats.

Dessa händelser har nu blivit startskottet för omfattande protester i det östeuropeiska landet och Lukasjenko menar att den påstådda färgrevolutionen inte bara hotar Vitrysslands framtid som stat utan även Ryssland om den inte stoppas i tid.

Enligt RT är den ryske och vitryske presidenten överens om att det är av yttersta vikt att destruktiva krafter inte får utnyttja den pågående situationen för att skada ländernas relationer. Ryssland ska också ha utlovat hjälp för att hantera läget i sitt grannland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.