EU förbereder sanktioner mot Vitryssland

Utvecklingen i Vitryssland

publicerad 17 augusti 2020
- av Isac Boman
Ann Linde (S) var en av de som förespråkade omfattande sanktioner.

Sanktionerna kommer primärt att riktas mot den sittande vitryske presidenten, hans familj och andra högt uppsatta tjänstemän och politiker i landet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är mycket nöjd över att man ”lyckats argumentera bort” allt motstånd mot sanktionerna på EU-nivå.

– I och med det här mötet kan arbetet omedelbart börja med att ta fram konkreta förslag på sanktioner, säger hon till Dagens Nyheter och förklarar vidare att man initialt stötte på visst motstånd några av EU-ländernas utrikesministrar mot att införa den här typen av drastiska åtgärder, men att det motståndet snart gav efter.

Det är ännu inte offentliggjort exakt hur sanktionerna kommer att utformas, men två krav som EU ställer är att nyval hålls så att den liberala och Rysslandskritiska oppositionen får ”en rimlig chans”. Vidare kräver man att alla fångar som EU klassar som politiska fångar släpps ut från fängelset.

President Lukasjenko har pekat på hur protesterna i landet orkestrerats av utländska intressen i syfte att destabilisera landet och tvinga bort honom. Linde i sin tur menar att det handlar om fredliga demonstrationer och stora strejker i landet, hon beklagar sig också över rapporter om att polisen ska ha använt våld mot protesterande.

Sedan tidigare har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gett sitt uttalade stöd för omfattande sanktioner mot Viryssland, detta eftersom regimen enligt henne ”brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter”.

Även den vänsterliberale franska presidenten Emmanuel Macron har uttryckt sitt stöd för demonstrationerna och uppmanat EU-ländernas regeringar att ”mobilisera” tillsammans med de protesterande för att uppnå vad han menar är frihet och självständighet för sig själva och sitt land, rapporterar Russia Today.

Detta har i sin tur fått Rysslands utrikesdepartement att reagera och hånfullt peka på Macrons påstådda hyckleri kring hur dennes regering hanterade ”Gula västarnas” massdemonstrationer i Frankrike – en proteströrelse som Macron slog ner på med våld och repression och som väckte avsky och fördömanden internationellt.

När kommer han (Macron) att uppmana Europeiska unionen att mobilisera stöd för hundratusentals gula väster som demonstrerar fredligt för sina rättigheter, friheter och självständighet?” frågar hon sig på Facebook och konstaterar att Macron är en hycklare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.