Utvecklingen i Vitryssland

EU förbereder sanktioner mot Vitryssland

Ann Linde (S) var en av de som förespråkade omfattande sanktioner.

Sanktionerna kommer primärt att riktas mot den sittande vitryske presidenten, hans familj och andra högt uppsatta tjänstemän och politiker i landet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är mycket nöjd över att man ”lyckats argumentera bort” allt motstånd mot sanktionerna på EU-nivå.

– I och med det här mötet kan arbetet omedelbart börja med att ta fram konkreta förslag på sanktioner, säger hon till Dagens Nyheter och förklarar vidare att man initialt stötte på visst motstånd några av EU-ländernas utrikesministrar mot att införa den här typen av drastiska åtgärder, men att det motståndet snart gav efter.
Det är ännu inte offentliggjort exakt hur sanktionerna kommer att utformas, men två krav som EU ställer är att nyval hålls så att den liberala och Rysslandskritiska oppositionen får ”en rimlig chans”. Vidare kräver man att alla fångar som EU klassar som politiska fångar släpps ut från fängelset.

President Lukasjenko har pekat på hur protesterna i landet orkestrerats av utländska intressen i syfte att destabilisera landet och tvinga bort honom. Linde i sin tur menar att det handlar om fredliga demonstrationer och stora strejker i landet, hon beklagar sig också över rapporter om att polisen ska ha använt våld mot protesterande.

Sedan tidigare har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gett sitt uttalade stöd för omfattande sanktioner mot Viryssland, detta eftersom regimen enligt henne ”brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter”.

Även den vänsterliberale franska presidenten Emmanuel Macron har uttryckt sitt stöd för demonstrationerna och uppmanat EU-ländernas regeringar att ”mobilisera” tillsammans med de protesterande för att uppnå vad han menar är frihet och självständighet för sig själva och sitt land, rapporterar Russia Today.

Detta har i sin tur fått Rysslands utrikesdepartement att reagera och hånfullt peka på Macrons påstådda hyckleri kring hur dennes regering hanterade ”Gula västarnas” massdemonstrationer i Frankrike – en proteströrelse som Macron slog ner på med våld och repression och som väckte avsky och fördömanden internationellt.

När kommer han (Macron) att uppmana Europeiska unionen att mobilisera stöd för hundratusentals gula väster som demonstrerar fredligt för sina rättigheter, friheter och självständighet?” frågar hon sig på Facebook och konstaterar att Macron är en hycklare.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!