Utvecklingen i Vitryssland

IMF ställer totalitära krav för att bevilja coronastöd

IMF krävde karantän och nedstängning av samhället.

Internationella valutafonden lovade att ge Vitryssland ett ekonomiskt stödpaket på närmare en miljard dollar – men bara om landet valde att stänga ner sitt samhälle, begränsa medborgarnas frihet och införa omfattande restriktioner likt de i Italien.

Aleksandr Lukasjenko, Vitrysslands president berättade under en konferens att IMF ställde häphnadsväckande krav av icke-ekonomisk karaktär för att bevilja ett stödpaket under coronakrisen.
Vitryssland utlovades 940 miljoner dollar i lån, pengar som snabbt skulle komma nationen till del – men bara om vissa totalitära krav accepterades, exempelvis att samhället skulle stängas ner enligt italiensk modell och att medborgarnas rörelsefrihet kraftigt skulle inskränkas.

– Vi hörde deras krav, exempelvis att ta efter Italiens modell för coronavirusbekämpning. Jag vill inte se den italienska situationen upprepas i Vitryssland. Vi har vårt eget land och vår egen situation, deklarerade presidenten, enligt Belta.

Enligt Lukasjenko har landet sedermera fått beröm från Världsbanken för sin hantering av coronakrisen och bett landets berörda expertis att redogöra för hur de har gått till väga för att begränsa smittan. IMF däremot kräver fortfarande att landet sätts i karantän innan några pengar betalas ut, en hållning som irriterar president Lukasjenko som menar att en nedstängning av samhället och omfattande karantänåtgärder är onödiga.

– Det här är nonsens. Vi kommer inte att dansa efter någon annans pipa, konstaterar han.

Det hör till vanligheterna att IMF, Världsbanken och liknande institutioner beviljar enorma lån till olika suveräna länder. Det är däremot mycket ovanligt att villkoren för lånen offentliggörs som i det här fallet.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!