IMF ställer totalitära krav för att bevilja coronastöd

Utvecklingen i Vitryssland

publicerad 18 augusti 2020
- av Markus Andersson
IMF krävde karantän och nedstängning av samhället.

Internationella valutafonden lovade att ge Vitryssland ett ekonomiskt stödpaket på närmare en miljard dollar – men bara om landet valde att stänga ner sitt samhälle, begränsa medborgarnas frihet och införa omfattande restriktioner likt de i Italien.

Aleksandr Lukasjenko, Vitrysslands president berättade under en konferens att IMF ställde häphnadsväckande krav av icke-ekonomisk karaktär för att bevilja ett stödpaket under coronakrisen.

Vitryssland utlovades 940 miljoner dollar i lån, pengar som snabbt skulle komma nationen till del – men bara om vissa totalitära krav accepterades, exempelvis att samhället skulle stängas ner enligt italiensk modell och att medborgarnas rörelsefrihet kraftigt skulle inskränkas.


Annonser:


– Vi hörde deras krav, exempelvis att ta efter Italiens modell för coronavirusbekämpning. Jag vill inte se den italienska situationen upprepas i Vitryssland. Vi har vårt eget land och vår egen situation, deklarerade presidenten, enligt Belta.

Enligt Lukasjenko har landet sedermera fått beröm från Världsbanken för sin hantering av coronakrisen och bett landets berörda expertis att redogöra för hur de har gått till väga för att begränsa smittan. IMF däremot kräver fortfarande att landet sätts i karantän innan några pengar betalas ut, en hållning som irriterar president Lukasjenko som menar att en nedstängning av samhället och omfattande karantänåtgärder är onödiga.

– Det här är nonsens. Vi kommer inte att dansa efter någon annans pipa, konstaterar han.

Det hör till vanligheterna att IMF, Världsbanken och liknande institutioner beviljar enorma lån till olika suveräna länder. Det är däremot mycket ovanligt att villkoren för lånen offentliggörs som i det här fallet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.