Vitryssland: Nato kraftsamlar vid gränsen

Utvecklingen i Vitryssland

publicerad 17 augusti 2020
- av Markus Andersson
Polskt, amerikanskt och brittiskt Natoflyg.

Just nu positionerar Nato ett stort antal militära trupper vid gränsen mellan Vitryssland och Polen enligt Vitrysslands ledning. Nato förnekar att man rustar upp i området men förklarar att man följer situationen noga. Samtidigt har USA och Polen skrivit under ett avtal som möjliggör en fyrdubbling av Natotrupper i området.

Enligt den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko har NATO ökat sin närvaro vid landets västra gräns efter valet för en vecka sedan och de omfattande protester som följt, samt EU-länders krav på sanktioner och andra åtgärder mot landet.

Vid ett framträdande i Minsk under söndagen så deklarerade Lukasjenko att landet är under attack från illasinnade krafter som försöker starta en så kallad ”färgrevolution” i landet, i syfte att störta den sittande regimen och ersätta den med liberala, anti-ryska och västorienterade politiker på samma sätt som skett i exempelvis Ukraina.


Annonser:


– Vi kommer att upphöra som stat, som folk, som en nation, varnade presidenten under talet, enligt Fria Tider.

Enligt uppgifter i media har Ryssland nu också lovat att hjälpa sitt grannland och allierad även med militärt stöd om så bedöms krävas och önskas.

I ett uttalande hävdar Nato själva att man inte rustar upp vid den vitryska gränsen och att militäralliansens närvaro i regionen inte utgör något hot mot någon utan är strikt defensiv, proportionerlig och finns där för att förhindra konflikt och bevara freden.

Samtidigt medger talespersonen att Nato mycket noga följer utvecklingen i regionen där omfattande protester skett under en veckas tid och där den vitryska regimen av västvärlden anklagats för att använda oproportionerligt våld och allt för hårda metoder mot Lukasjenkos motståndare.

Enligt  Reuters undertecknade Polen så sent som under lördagen ett avtal med den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo där USA får tillåtelse att öka antal soldater utstationerade i Polen. I dagsläget handlar det om runt 5000 stridsklara soldater, en siffra som man nu kan komma att öka till över 20 000 om man bedömer att det finns ett ”stigande hot”.

Ryssland har i sin tur tidigare deklarerat att man inte har några planer på att attackera Nato-trupper och menar att den kontroversiella militäralliansen används för att destabilisera Europa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.