Londonpolisen handfängslade deltagare – i minnesceremoni för mördad kvinna

Coronarepressionen

publicerad 16 mars 2021
- av Isac Boman
Polis blockerar manifestationen.

Polisen i London får nu massiv kritik efter att ha använt pandemilagstiftningen för att sätta handfängsel på ett flertal deltagare vid en minnesceremoni för en mördad kvinna och sedan skingrat övriga närvarande.

Bakgrunden är att den 33-åriga Sarah Everard försvann den 3 mars och sedan hittades mördad. Den misstänkte gärningsmannen är symboliskt nog också anställd inom Londonpolisen.

Under manifestationen började polisen blockera minnesplatsen och sedan sätta handfängsel på några deltagare och tvinga bort de övriga – allt detta samtidigt som folksamlingen skrek ”Grip era egna!” till poliserna.

Initiativet Reclaim These Streets som organiserade manifestationen i södra London fördömde snabbt polisens agerande och menar att de fysiskt gick till attack mot kvinnor som protesterade mot mäns våld, rapporterar AFP.

Videoklipp visar också hur polisen sätter handklovar på sörjande människor, något som fått stor uppmärksamhet runt om i det repressiva landet.

Inrikesministern Priti Patel och Londons borgmästare Sadiq Khan har gått ut med att de kräver en förklaring av Londonpolisen. Liberaldemokraternas ledare Ed Davey menar att polischefen Cressida Dick måste avgå eftersom man förlorat förtroendet från ”miljontals kvinnor i London”.

Även partierna Labour och Tories har gått ut och fördömt polisens agerande och man konstaterar bland annat att Storbritannien inte kan vara ett land ”där man släpar kvinnor i marken”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.