London: Rekordstora demonstrationer mot coronapolitiken

Coronarepressionen

publicerad 31 maj 2021
- av Isac Boman

Stora protestaktioner mot coronapolitiken hölls i London under lördagen. Uppgifterna om hur många som deltog varierar kraftigt men verkar att döma av vittnen och videomaterial som sprids ha omfattat tiotusentals demonstranter. Klart verkar vara att protesterna är de mest omfattande hittills i Storbritannien som hållits mot coronapolitiken.

Det genomgående budskapet för protesterna är att åtgärderna som regeringen har vidtagit för att bekämpa smittspridning orsakar mer skada än nytta. Stark folklig kritik riktades mot massvaccinationskampanjen, de planerade vaccinationspassen och nedlåsningen av samhället.

Uppgifterna varierar kraftigt om hur många som deltog under lördagens protester i London. Svensk mainstreammedia som Bonniertidningen Expressen skriver hundratals, liksom den brittiska vänsterliberala tidningen The Guardian. Ryska RT uppger tiotusentals medan vissa källor menar att det handlat om sexsiffriga deltagarantal. En sak är klar enligt vittnen på plats, och det är att demonstrationen med besked var den största hittills i London som hållits mot coronapolitiken.

Trots censuren på Youtube och Facebook sprids vissa videor bland annat på den fria plattformen Odysee.

 

Louise Creffield, grundare av organisationen Save Our Rights UK, en av grupperna bakom protesten, säger fokus för lördagens protester var medicinsk frihet.

Vi är mycket bekymrade över hur smittspårningen nu omvandlas till vaccinpass, säger hon till The Guardian i en kommentar.

Vi kämpar för en lag för medicinsk frihet som skulle förhindra tvång och diskrimering för att inte godta ett medicinskt tillvägagångssätt, för där detta finns kan det inte finnas ett rättvist och informerat medgivande, forsätter Creffield.

En demonstrant från Bedfordshire säger till The Guardian att han deltog för att han oroas för vart nedmonteringarna av de medborgerliga fri- och rättigheter kan leda samhället.

– Jag är rädd för våra friheter, för vårt val om huruvida vi vill vaccineras eller inte. Många människor har helt legitimt ingen tro på [vaccinet] överhuvudtaget.

Det mest omfattande videomaterialet från lördagens demonstrationer verkar vara det som inspelats av ryska Ruptly som kan ses här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.