Lockheed och Raytheon ska utveckla kärnvapenbestyckad kryssningsrobot

publicerad 28 augusti 2017
Kryssningsrobot av typen AGM-86

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De amerikanska försvarsjättarna Lockheed Martin och Raytheon kommer att ta fram en kryssningsrobot som kan beväpnas med kärnvapen. Det hela är en del av den stora kärnvapensatsning som det amerikanska försvaret nu genomför.

Det amerikanska försvarsdepartementet valde att ge ett initialt kontrakt för den nya kryssningsroboten till Lockheed Martin och Raytheon före Boeing, som tidigare tillverkat kryssningsrobotar åt den amerikanska militären.

Raytheon och Lockheed Martin får vardera över sju miljarder kronor för att på 4,5 år kunna utveckla kryssningsroboten.

Det företag som tar fram den produkt som det amerikanska försvaret sedan kommer köpa in får ytterligare 80 miljarder kronor. Det amerikanska försvaret planerar att köpa in uppemot 1 000 kryssningsrobotar, rapporterar Bloomberg.

Planerna på den nya kärnvapenbestyckade kryssningsroboten är en del av den kärnvapensatsning som det amerikanska försvaret genomför under president Donald Trump och försvarsminister James Mattis.

Det här vapnet kommer att modernisera den flygbaserade delen i den kärntekniska triaden, säger Heather Wilson, chef för det amerikanska flygvapnet.

Sammanlagt väntas USA spendera minst en biljon dollar, motsvarande 80 biljoner kronor, på att uppgradera sin kärnvapenarsenal under de kommande decennierna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!