Lobbyister får kalla handen av Pence

publicerad 16 november 2016
Donald Trump och Mike Pence

USA:s kommande vicepresident Mike Pence har enligt uppgifter slängt ut alla lobbyister från arbetet med att ta fram president Trumps administration.

Efter Donald Trumps något överraskande valseger förra veckan har han lagt över arbetet att ta fram en administration på New Jersey-guvernören Chris Christie. Efter rykten om att Christies nomineringar hade kopplingar till lobbyism valde Trump att ersätta Christie med sin vicepresident Mike Pence.

Enligt en källa som är närstående Trump har Pence redan sållat bort kandidater till administrationen som har kopplingar till lobbyism, avslöjar Wall Street Journal.

Två av personerna som har kastats ut är Mike Rogers, före detta kongressledamot från Michigan, och Matthew Freedman, som arbetade med att utse Trumps nationella säkerhetsrådgivare.

Frågetecken har även höjts kring den förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, som pekats ut som en trolig utrikesminister i Trumpadministrationen. Giuliani ses som neokonservativ och var en stark förespråkare till Irakkriget – ett krig som Donald Trump varit starkt kritisk till.

Omkring 4 000 personer inom USA:s federala regering ska ersättas inom de kommande tio veckorna, vilket Trump lagt över ansvaret på Pence att lösa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!