Lettlands premiärminister avgår – efter takraset

Den lettiske premiärministern Valdis Dombrovskis har annonserat sin avgång. Orsaken är takraset förra veckan i ett köpcentrum i huvudstaden Riga vilket krävde 54 människors liv.

publicerad 27 november 2013
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och Valdis Dombrovskis.

Via en talesperson meddelade Valdis Dombrovskis att han lämnar sitt uppdrag som lettisk premiärminister. Han menar att landet nu behöver en regering med stöd i parlamentet efter katastrofen då taket rasade in i shoppingcentrumet.

– Det här var ganska oväntat, att han meddelar att han avgår. Dombrovskis har lett landet så länge, jämfört med hur länge lettiska premiärministrar traditionellt har suttit vid makten, säger professor Daunis Auers, statsvetare vid Lettlands universitet i Riga, till nyhetsbyrån TT.

Valdis Dombrovskis kommer att sitta kvar tills en ny regering har bildats. I nuläget är det oklart vem som blir ny premiärminister.

54 personer bragtes om livet och 40 skadades i samband med takraset – som sägs bero på undermålig konstruktion av shoppingcentret i Riga.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.