Utrikes

Läs hela samtalet mellan Trump och Duterte

Donald Trump och Rodrigo Duterte

Relationen mellan USA:s och Filippinernas presidenter har blivit varmare sedan Donald Trump tillträdde som amerikansk president. I ett läckt telefonsamtal mellan Rodrigo Duterte och Donald Trump ska presidenterna ha diskuterat Nordkorea, och Trump ska ha hyllat Duterte för hans hårdföra drogpolitik.

Det är tidningarna The Intercept och Washington Post som publicerat delar av samtalet, som av Vita huset beskrevs som vänskapligt, i textformat. Den enda informationen som var känd om samtalet, som ägde rum den 29 april, tidigare var att Vita huset uppgav att samtalet var “vänskapligt”.
Jag ville bara gratulera dig för jag hör om ditt otroliga jobb med narkotikaproblemet. Många länder har det problemet, vi har problem, men vilket bra jobb du gör och jag ville bara ringa och berätta det, ska Trump ha sagt i början av samtalet.

Tack herr president. Det här är min nations gissel nu och jag måste göra något för att bevara den filippinska nationen, svarade Duterte.

Trump ska även ha passat på att kritisera sin föregångare Barack Obama.

Jag förstår det fullt ut och jag tror att vi hade en tidigare president som inte förstod det, sade Trump.

Relationerna mellan USA och Filippinerna var kyliga under Barack Obamas presidentskap. Bland annat ska Duterte sagt till utrikesminister John Kerry att USA:s ambassadör till Filippinerna var en “gay son of a bitch”. Duterte påstod också nyligen att Barack Obama och det amerikanska utrikesdepartementet var “idioter”.

Senare i samtalet diskuterade de två världsledarna situationen i Nordkorea, som trappats upp sedan Trump tillträdde som president.

Han är inte stabil, sade Duterte om Nordkoreas ledare Kim Jong-un och tillade att man är oroliga över Nordkoreas eventuella kärnvapenförmågor.

Trump svarade med att försäkra Duterte om USA:s militära närvaro i regionen.

– Vi har massor av eldkraft där borta. Vi har två ubåtar, de bästa i världen, vi har två atomubåtar – inte för att vi vill använda dem, sade Trump.

Trump avslutade samtalet med att bjuda in Duterte till Vita huset, någonting som Nya Dagbladet rapporterade om tidigare.

– Vill du träffa mig i ovala rummet, jag skulle älska att träffa dig i ovala rummet. När som helst du vill. Jag kommer vara i Filippinerna i november, men om du är i DC eller någon annanstans kom och besök mig i ovala rummet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!