Lars von Trier: “Russian Lives Matter”

Kriget i Ukraina

publicerad 24 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Lars von Trier
Lars von Trier, 2014.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den berömde danske filmregissören Lars von Trier har publicerat ett uttalande där han riktar en ordentlig känga mot Danmarks beslut att överlämna F-16 stridsflygplan till Ukraina. Regissören tillägger i sammanhanget att “ryska liv också räknas”.

Von Trier har via sitt Instagram-konto publicerat ett inlägg som respons på Köpenhamns löfte om att skicka stridsflygplan till Kiev. Inlägget är riktat till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Rysslands president Vladimir Putin och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Den senare beskrivs av von Trier som en person “likt någon som är upp över öronen förälskad, poserande i cockpit på en av vår tids mest skrämmande dödsmaskiner och flinade från öra till öra”.

Zelenskyj Fredriksen F-16
Volodymyr Zelenskyj och Mette Frederiksen. Foto: faksimil, DR1.

Referensen som åsyftas är att Frederiksen och Zelenskyj under söndagen poserade för kamerorna i en F-16. Danmark har lovat att skänka 19 av de USA-tillverkade stridsflygplanen och har tillsammans med Nederländerna lett arbetet med att beväpna Ukraina med dessa. Enligt uppgift har man i nuläget även börjat utbilda ett fåtal ukrainska piloter.

Nederländerna har lovat att leverera ett ännu ospecificerat antal stridsflygplan vid ett framtida datum.

Lars von Trier

Är en dansk regissör, manusförfattare och skådespelare. Han är känd för sin produktiva och kontroversiella karriär som sträcker sig över nästan fyra decennier. Han har fått fler än 100 utmärkelser och nomineringar vid filmfestivaler runt om i världen, inklusive Guldpalmen (Dancing in the Dark) och Grand Prix (Breaking the Waves). Han har också fått utmärkelserna Cesar, David di Donatello, Goya, Independent Spirit, Sputnik och andra priser.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!