Kongressen utser Biden till formell valsegrare

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 7 januari 2021
- av Per Nordin
Joe Biden
Joe Biden ser ut att bli USA:s nästa president.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots kaoset i parlamentsbyggnaden där bland annat en kvinnlig Trumpanhängare dödades, bekräftade kongressen snart därefter att demokraten Joe Biden har vunnit presidentvalet. Vid 03:30-tiden under natten till torsdagen stod det där klart att Biden får de minst 270 elektorsröster som krävs för att bli president.

Den redan utdragna processen fördröjdes ytterligare när Trumpanhängare protesterade och stormade Kapitolium för att visa sitt missnöje över ett omfattande valfusk som man menar ägt rum under valet.

Under proceduren lästes de officiella valresultaten från alla delstater upp. Republikanska kongressledamöter från Arizona och Pennsylvania protesterade formellt mot beslutet att utse Biden till valets segrare, men deras protester röstades ner i båda kammare efter timmar av debatt politikerna emellan.

Donald Trump har meddelat att han inte accepterar valresultatet och står fast vid att Joe Biden vunnit med hjälp av fusk och manipulation. Trots detta lovar han att säkerställa ”en ordnad övergång av makten” den 20 januari.

Jag har alltid sagt att vi kommer fortsätta att kämpa för att endast lagliga röster skulle räknas. Samtidigt som detta representerar slutet av det främsta första mandatperioden för en president i historien, är det bara början på kampen att Make America Great Again“, skriver Trump i ett pressmeddelande.

Knappt två veckor av Donald Trumps innevarande presidentperiod återstår tills Joe Biden med detta nu förväntas sväras in som USA:s nästa president.

Biden menar å sin sida menar att det är dags för amerikanerna att ”vända blad, att enas och att läka” – något som dock i praktiken kan komma att bli mycket svårt då en ansenlig del av amerikanerna fortfarande betraktar honom som illegitim president och är övertygade om att det demokratiska partiet har fuskat sig till vinsten.

Det är heller inte bara i Washington som Trumpanhängare visat sitt missnöje över att Biden utses till nästa president – även i Pennsylvania och Arizona har omfattande demonstrationer och protester hållits.

Det är också oklart huruvida alla republikaner kommer att erkänna Biden som segrare. Så sent som den 6 december svarade bara 27 av 249 republikaner i kongressen att de accepterar Biden som legitim president.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!