Utrikes

Kina varnar USA för Syrieninsats

Kinas vice finansminister Zhu Guangyao lyfter nu ett varningens finger för de ekonomiska konsekvenserna om USA går till militärt angrepp mot Syrien. 

Kina ställer sig bakom Ryssland i att motsätta sig militära angrepp på Syrien. På G20-mötet i S:t Petersburg på torsdagen förklarade landets vice finansminister att en ekonomisk nedgång är att vänta om USA attackerar Syrien, skriver The Guardian.
– Ett angrepp skulle äventyra världsekonomin i ett mycket känsligt läge. Oljepriset går upp och det leder direkt till en svagare tillväxt, sade vice finansminister Zhu Guangyao.

USA nära attack
Under onsdagen besökte USA:s president Barack Obama Sveriges huvudstad Stockholm. På en presskonferens gjorde han klart att en amerikansk attack på Syrien är “nära förestående.”

Barack Obama kommer att försöka överbrygga den splittring som finns bland stormaktsledarna i frågan om det är sanktionerat att agera militärt mot Syrien, utan stöd från FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

“Politisk lösning enda vägen”
Men Kina står fast vid ståndpunkten att miliätärt våld inte är någon lösning på problemet. Hong Lei, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, säger till statliga China Central Television att man fördömer och motsätter sig enskilda länders planer på att gå till militärt angrepp mot Syrien.

– Vi betonar att en politisk lösning ska ses som den ända vägen ut ur den syriska krisen. Vi är allvarligt oroade över faktumet att vissa nationer överväger att använda den ensidiga användning av våld mot Syrien. Varje åtgärd som rör Syrien bör följa FN-stagdans och folkrättens principer. Vi bör inte försvåra den syriska krisen och framkalla fler konflikter i Mellanöstern.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!