Kina varnar USA för Syrieninsats

Publicerad 5 september 2013, uppdaterad kl. 16:15

Kinas vice finansminister Zhu Guangyao lyfter nu ett varningens finger för de ekonomiska konsekvenserna om USA går till militärt angrepp mot Syrien. 

Zhu Guangyao. Foto: Flickr/USDAgov/CC BY 2.0
Zhu Guangyao. Foto: Flickr/USDAgov/CC BY 2.0

Kina ställer sig bakom Ryssland i att motsätta sig militära angrepp på Syrien. På G20-mötet i S:t Petersburg på torsdagen förklarade landets vice finansminister att en ekonomisk nedgång är att vänta om USA attackerar Syrien, skriver The Guardian.

Annons:


– Ett angrepp skulle äventyra världsekonomin i ett mycket känsligt läge. Oljepriset går upp och det leder direkt till en svagare tillväxt, sade vice finansminister Zhu Guangyao.

USA nära attack
Under onsdagen besökte USA:s president Barack Obama Sveriges huvudstad Stockholm. På en presskonferens gjorde han klart att en amerikansk attack på Syrien är “nära förestående.”

Barack Obama kommer att försöka överbrygga den splittring som finns bland stormaktsledarna i frågan om det är sanktionerat att agera militärt mot Syrien, utan stöd från FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

“Politisk lösning enda vägen”
Men Kina står fast vid ståndpunkten att miliätärt våld inte är någon lösning på problemet. Hong Lei, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, säger till statliga China Central Television att man fördömer och motsätter sig enskilda länders planer på att gå till militärt angrepp mot Syrien.

– Vi betonar att en politisk lösning ska ses som den ända vägen ut ur den syriska krisen. Vi är allvarligt oroade över faktumet att vissa nationer överväger att använda den ensidiga användning av våld mot Syrien. Varje åtgärd som rör Syrien bör följa FN-stagdans och folkrättens principer. Vi bör inte försvåra den syriska krisen och framkalla fler konflikter i Mellanöstern.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend