Kiev uppmanar Väst att ”fördubbla stödet”

Det nya kalla kriget

publicerad 22 september 2022
- av Isac Boman
Ukraina vädjar om "fler vapen" och "fler sanktioner" mot Ryssland.

Volodymyr Zelenskyjs regering uppmanar Väst att ”fördubbla” stödet till Ukraina under det pågående kriget – samtidigt hävdar EU:s utrikespolitiske talesman att den europeiska unionen på inget sätt befinner sig i krig med Ryssland.

Nya Dagbladet kunde under gårdagen rapportera om hur Ryssland på grund av det utdragna kriget beordrat mobilisering av 300 000 man från landets reservstyrkor. President Vladimir Putin deklarerade samtidigt att Väst ”vill förstöra vårt land” och att Ryssland just nu kämpar mot ”hela den västerländska militära maskinen”.

– Delar av västerländska eliten använder alla ansträngningar för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och undertrycka alla suveräna utvecklingscentra, så att de kan fortsätta att brutalt påtvinga andra nationer och folk sin vilja, att påtvinga dem sina pseudovärden. Deras mål är att försvaga, splittra och slutligen förgöra vår nation, förkunnade han vidare och lovade att Ryssland kommer att ”befria Donbass” och ”skydda ryskt territorium”.

Som ett svar på Rysslands agerande och Putins utspel vädjar nu Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs regering till Väst att ”fördubbla” det redan mycket omfattande militära stödet till Ukraina.

Det enda lämpliga svaret på Putins krigiska hot är att fördubbla stödet till Ukraina. Fler sanktioner mot Ryssland. Fler vapen till Ukraina. Mer solidaritet med ukrainare. Fler företag som drar sig ur Ryssland. Mer beslutsamhet att hålla Ryssland ansvarigt”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Noterbart är att USA redan finansierat den ukrainska militären med över 13 miljarder dollar och dessutom lovat ytterligare vapenleveranser och stöd. Ett stort antal europeiska länder – däribland Sverige, har också skickat omfattande vapenleveranser till Kiev och lovat att leverera ännu fler vapen.

Kiev-regeringens uppmaning till Väst att skicka ännu fler vapenleveranser går i linje med Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs uttalanden. Han deklarerade under onsdagen att det bästa svaret mot Ryssland var att ”trappa upp” och ”öka stödet till Ukraina”.

Samtidigt som EU-länderna fortsätter med sanktioner mot Ryssland och vapenleveranser till Ukraina, hävdar EU:s utrikespolitiske talesman Peter Stano att man på inget sätt befinner sig i krig med Ryssland – men att man kommer att ”svara” på Rysslands agerande.

– Självklart befinner vi oss inte i krig med Ryssland. Vi stödjer Ukrainas legitima och berättigade kamp för att skydda sitt folk och sitt territorium, sa han under en presskonferens och hävdade vidare att Kiev inte bara skyddar sig själva utan också ”europeiska demokratiska värderingar”.

EU:s utrikespolitiske talesman Peter Stano. Foto: faksimil/Youtube

Stano menar vidare att Putin inte är intresserad av någon fred utan bara vill ”eskalera sitt aggressionskrig” och att den ryska mobiliseringen bör ses som ”ytterligare ett tecken på hans desperation”.

Vladimir Putin och Ryssland har deklarerat att man är beredda att använda alla tillgängliga medel och vapen för att skydda sin nation och sin territoriella integritet.

Rysslands tidigare president och premiärminister Dmitrij Medvedev har också gått ut och varnat om att risken för ett eventuellt kärnvapenkrig ständigt ökar och att Västs hybridkrig mot Ryssland riskerar att leda till en oåterkallelig kärnvapenapokalyps.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.