Ryssland beordrar mobilisering – 300 000 reservister kallas in

Kriget i Ukraina

publicerad 21 september 2022
- av Isac Boman
Ryssland anser sig strida mot "hela den västerländska militära maskinen".

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat en delvis allmän mobilisering som ska inledas omgående. 300 000 man från reserven kallas in till aktiv tjänstgöring – och målsättningen är enligt presidenten att ”befria Donbass” och ”skydda ryskt territorium”.

– Väst vill förstöra vårt land, deklarerar Putin under ett tv-sänt tal till befolkningen.

Att ytterligare 300 000 man kallas in, beror enligt ryska RT på att kriget i Ukraina blivit mer utdraget än vad man tänkt sig från rysk sida och åtgärden bedöms därför som nödvändig.

Vladimir Putin konstaterar att Ryssland just nu strider mot ”hela den västerländska militära maskinen” i Ukraina och att man därför behöver fylla på leden med nya rekryter. Han lovar dock att endast personer från reservtrupperna och ryssar som genomgått en fullständig militärtjänstgöring kan komma att kallas in till kriget inom den närmaste framtiden.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu bekräftar att ministeriet vill sätta in 300 000 man från Rysslands reservstyrkor – eller cirka 1 procent av landets fulla mobiliseringspotential.

– Det är inte människor som aldrig har hört något om armén. Det är de som för det första har avslutat sin militärtjänst, för det andra de som har en militär specialitet… och har militär erfarenhet.

Vladimir Putin anklagar också regimen i Kiev för att backa undan från fredssamtal med Moskva på order från sina västerländska allierade och uppdragsgivare. Istället menar presidenten att den ukrainska regeringen bedriver en allt mer fientlig linje mot Ryssland.

– Efter att vissa kompromisser nåddes (med Moskva) fick Kiev direkta order att låta alla avtal spåra ur och ännu mer vapen pumpades in i Ukraina. Regimen i Kiev satte in fler gäng av internationella legosoldater och nationalister, militära enheter som tränats enligt Nato-standard och som i praktiken tar order från västerländska rådgivare.

Putin varnar också USA och dess allierade från att fortsätta pressa Moskva och menar att västerländska länder öppet arbetar för Rysslands militära nederlag – i en förhoppning att krossa landet och plundra dess naturrikedomar.

– Delar av västerländska eliten använder alla ansträngningar för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och undertrycka alla suveräna utvecklingscentra, så att de kan fortsätta att brutalt påtvinga andra nationer och folk sin vilja, att påtvinga dem sina pseudovärden. Deras mål är att försvaga, splittra och slutligen förgöra vår nation.

Enligt Rysslands president har vissa seniora makthavare inom Nato till och med föreslagit att det kan finnas skäl att använda taktiska kärnvapen mot ryska trupper – vilket enligt Rysslands president skulle tvinga Moskva att agera på samma sätt.

– Om vår nations territoriella integritet hotas kommer vi definitivt att använda alla medel vi har för att skydda Ryssland och vårt folk.

I folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, samt i ytterligare två regioner i Ukraina som för närvarande kontrolleras av rysk militär, kommer det snart att ske folkomröstningar kring huruvida man ska ansöka om att upptas i den ryska federationen eller inte – något som fått mycket hård kritik i Väst för att sakna legitimitet.

Putin menar dock att omröstningarna är legitima och lovar att respektera invånarnas val – oavsett vad de kommer fram till.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!