2022 förväntas bli rekordår för militär upprustning

Det nya kalla kriget

publicerad 20 september 2022
- av Redaktionen
Allt fler länder rustar upp sin militär.

Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri har Europas ledare bara under det senaste halvåret fattat beslut om nya försvarsinvesteringar på över 2000 miljarder kronor. Det är en upprustning på nivåer som inte har skådats sedan kalla kriget och för de stora vapentillverkarna är kriget en god affär.

SVT noterar att de största vapentillverkarna ständigt får nya beställningar eftersom de enorma mängder militär utrustning som skickas från Nato-länder till Ukraina snabbt förbrukas och måste ersättas – dessutom har i princip samtliga europeiska länder valt att investera stort i sin egen militär.

– Det säger något om det farliga läget när länder väljer upprustning istället för dialog för att förbättra sin säkerhet. Det skapar ett farligt prejudikat, och rustar man för mycket kan det få oavsiktliga konsekvenser, säger Nan Tian, senior researcher vid Sipri.

Sipri, som försöker sammanställa alla större kända militära beslut, noterar en exceptionell ökning av militärt spenderande och pekar bland annat på att USA sedan 2014 lagt mer än 13 miljarder dollar på militärt stöd till Ukraina – och att man dessutom lovat ytterligare vapenleveranser.

Även Europa lägger mycket stora summor på militärt och finansiellt stöd till Ukraina samtidigt som de europeiska länder som är med i Nato lovat att lägga två procent av sin BNP på eget försvar.

I Asien noteras också en liknande utveckling där Kina har lagt stora resurser på att förbättra sin militära kapacitet och där president Xi Jinpings mål är att landets väpnade styrkor ska kunna mäta sig med sina amerikanska motsvarigheter.

– Stater ska alltid kunna försvara sig, men de ska inte upprusta på ett sätt så att grannarna upplever dem som ett hot och känner sig tvingade att själva rusta upp, säger Nan Tian.

Även Australien rustar upp och beslutade sig nyligen för att köpa åtta atomubåtar från USA för drygt 100 miljarder dollar. I Japan har man trots ekonomisk kris beslutat att öka sina militära utgifter med över sju procent.

Enligt Sipri talar allting för att 2022 kommer att bli ett rekordår avseende militära kostnader och att summan 21 000 miljarder som lades på försvarsutgifter globalt under 2021 kommer att överskridas innan året är slut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!