Kanada terrorstämplar Proud Boys

publicerad 5 februari 2021
- av Isac Boman
Proud Boys i Washington DC.

Den kanadensiska regimen väljer nu att terrorstämpla den patriotiska organisationen Proud Boys. Gruppen menas utgöra ett ”allvarligt och växande hot mot det kanadensiska samhället”.

Proud Boys grundades 2016 och har lockat till sig tusentals medlemmar och anhängare i framför allt USA och Kanada och fick internationellt stor uppmärksamhet när de deltog i protesterna vid Kapitolium i januari.

Gruppens fokus ligger på att bevara vad man betraktar som det amerikanska och nordamerikanska kulturella arvet och att protestera mot rörelser och företeelser som underminerar detta. Gruppen beskrivs konsekvent som en ”vit makt-rörelse” av konventionell massmedia såväl i Nordamerika som i Sverige, trots att många av dess medlemmar har afrikanskt eller latinamerikanskt ursprung.


Annonser:


Organisationen har bland annat arrangerat protester och uttryckt skarp kritik mot den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, mot kommunism, valfusk, radikalfeminism och mot det faktum att politiska krafter i USA vill begränsa medborgarnas friheter exempelvis genom att försöka avväpna befolkningen.

Inflytelserika judiska lobbyorganisationer som Anti-Defamation League (ADL) och Southern Poverty Law Center (SPLC) har länge fört kampanjer mot Proud Boys där man anklagat dem för att vara en extremistisk hatgrupp. Nu har deras och andras lobbyism fått resultat då Kanada beslutat sig för att terrorstämpla gruppen.

– De utgör ett allvarligt och växande hot mot det kanadensiska samhället, hävdar den ansvarige ministern Bill Blair.

Den kanadensiska regimen beskriver Proud Boys som en ”neofascistisk organisation som ägnar sig åt politiskt våld” och vars medlemmar sympatiserar med ”misogyna, islamofoba, antisemitiska, invandringsfientliga och andra vit makt-ideologier”.

Utöver Proud Boys så kommer även Atomwaffen Division, The Base och Ryska imperiska rörelsen att terrorklassas. Samtliga anklagas för att vara nazister eller högerextremister.

Den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM kommer samtidigt inte att terrorklassas i landet. Detta trots dess vida uppmärksammade våldsupplopp och att BLM-rörelsens kanadensiske grundare menat att vita är ”undermänniskor” och att svarta enkelt skulle kunna ”utrota” alla vita människor – om de bara hade makten i samhället.

Terrorstämplingen innebär bland annat att myndigheterna kan beslagta egendom som tillhör gruppens medlemmar och åtala medlemmarna för ”extremistiska aktiviteter”.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.