JP Morgan betalar miljardbelopp i förlikning med Epstein-offer

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 14 juni 2023
- av Markus Andersson
Först 2013 upphörde Epsteins samarbete med finansjätten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanska investmentbanken JP Morgan Chase har nått en förlikning med pedofilen och sexualförbrytaren Jeffrey Epsteins offer. Finansjätten, som anklagas för att ha tjänar pengar på och möjliggjort Epsteins traffickingverksamhet, betalar 290 miljoner dollar för att få rättsprocessen ur världen.

Förlikningen innebär att storbanken slipper oroa sig mer för den stämningsansökan som lämnades in till en federal domstol förra året av ett av Epsteins offer som menade att banken blundade för pedofilens beteende och ignorerade varningar om honom – samt att banken inte följt federal lagstiftning när man tillhandahöll tjänster till Epstein och gynnades ekonomiskt av hans verksamhet.

Parterna anser att denna förlikning ligger i alla parters intresse, särskilt de överlevande som utsattes för Epsteins fruktansvärda övergrepp”, skriver bankens och offrens advokater i ett gemensamt uttalande.

Allt samarbete med honom var ett misstag och vi beklagar det. Vi skulle aldrig ha fortsatt att göra affärer med honom om vi trodde att han använde vår bank på något sätt för att hjälpa till att begå avskyvärda brott“, skriver JPMorgan Chase i ett separat uttalande.

Jeffrey Epstein var en viktig kund hos investmentbanken under 15 år och man beslutade först 2013 att bryta banden med honom – trots att det var känt sedan tidigare att han var inblandad i barnprostitution och annan sexualbrottslighet.

Epstein dog 2019 i sin cell i samband med att han stod åtalad för trafficking-relaterad brottslighet. Den officiella dödsorsaken är självmord.

– De förlikningar som har nåtts är både livsomvälvande och historiska för de överlevande. Pengar, som under alltför lång tid ostraffat flödade mellan Jeffrey Epsteins globala sexhandelsföretag och Wall Streets ledande banker, används nu på ett avgörande sätt för goda ändamål, kommenterar offrens advokat Sigrid McCawley.

JPMorgan Chase som förnekar all juridisk skuld för Epsteins förehavanden kan dock inte andas ut än. Man står inför en annan snarlik stämning som lämnats in av Amerikanska Jungfruöarna där Epstein hade en lyxbostad. Även i detta fall krävs man på ekonomisk kompensation.

Öarnas chefsåklagare meddelar att man är mycket nöjda med denna första förlikning men att man ”kommer att fortsätta med sina rättsliga åtgärder för att säkerställa full ansvarsskyldighet för JPMorgans lagöverträdelser, och förhindra banken från att hjälpa till att tjäna pengar på människohandel i framtiden”.

Finansjätten vill i sin tur att den tidigare vd:n Jes Staley hålls ekonomiskt ansvarig för all skada som Epstein-kopplingarna orsakat banken. Staley var den som hade direktkontakt med Epstein, och de ska ha skickat minst 1200 e-postmeddelanden till varandra genom åren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!