Jordskredsseger för Orbán i Ungern

publicerad 4 april 2022
- av Markus Andersson
Orbán på en konferens med Brasiliens president Jair Bolsonaro i februari.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán blir av allt att döma kvar vid makten i Ungern, enligt de preliminära resultaten i det ungerska valet som offentliggjorts under söndagskvällen.

Med 74 procent av rösterna räknade hade Orbáns parti Fidesz hela 135 av 199 parlamentsplatser utgående från röstetalet. I nuläget har partiet 133 mandat.

Oppositionsblocket Egységben Magyarországért – ”Förenade för Ungern” – ser i nuläget ut att få dela på 57 mandat.

Blocket ifråga har bestått av en mycket bred koalition av sex partier med Péter Márki-Zay som ledare och har haft stöd av Ungerska socialistpartiet (MSZP), de gröna partierna Dialog för Ungern (PM), Ungerns gröna parti (LMP), centerpartiet Momentum (MM), socialliberala Demokratiska koalitionen (DK) och det tidigare högerradikalt inriktade partiet Jobbik som gjort en 180 graders helomvändning och gått i en tydlig liberal riktning.

Det nya högerradikala partiet Vårt hemland (Mi Hazánk) överraskar analytiker med att ta sig över spärren och verkar säkra ett halvt dussin platser i det nya parlamentet.

Bland de valfrågor som Orbáns parti profilerat sig med återfinns att förebygga illegal invandring och ett upprätthållande av den kristna traditionen och familjevärderingar samt ett motstånd mot hbtq-lobbyn i landet. Partiet har mött omfattande kritik för den hårda coronapolitiken som bedrevs i landet under väsentliga delar av 2020 och 2021 med långa samhällsnedstängningar och krav på vaccinpass för att ta del av samhällslivet.


Fakta: Fidesz

Fidesz - en förkortning för Fiatal Demokraták Szövetsége - ”Allians av demokratisk ungdom” - grundades 1988 under frigörelsen från Sovjetblocket.

Partiet har tidigare lett regeringen i Ungern mellan 1998 och 2002, även då med Viktor Orbán som premiärminister, samt från 2010 fram tills idag.

Ursprungligen var partiet mer liberalt betonat men har efterhand kommit att utvecklas i en mer nationalkonservativ riktning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.