Jill Biden: “Mentala tester för äldre politiker är löjligt”

publicerad 8 mars 2023
- av Sofie Persson
Presidenthustrun Jill Biden.

När Nikki Haley, presidentkandidat för Republikanerna, föreslår att man bör testa den mentala hälsan hos politiker över 75 år svarar presidenthustrun Jill Biden att förslaget är “löjligt” och att det aldrig ens skulle komma på fråga att hennes man skulle göra ett sådant test.

Nikki Haley anser att det bör bli obligatoriskt med tester av den mentala kapaciteten för politiska kandidater över 75 år – en idé som Jill Biden helt förkastar.

Hur många 30-åringar kan resa till Polen och ta tåget, frågar hon retoriskt i en intervju med CNN. Åka nio timmar till Ukraina och träffa president Zelensky? Så titta på mannen. Se vad han gör. Se vad han fortsätter att göra varje dag.

Joe Biden fyller 81 år i november och har fått en hel del kritik för sina minst sagt förvirrade utspel där flera ifrågasätter hans mentala hälsa. Redan 2020 trodde Biden att han ställde upp för omval mot den tidigare presidenten Barack Obama och nyligen uttryckte han att hans son, som tidigare avlidit i en hjärtattack, i själva verket dog i Irakkriget.

Även Vita Husets tidigare läkare, som varit både personlig läkare till Obama och till förre presidenten Donald Trump, har tidigare sagt att Bidens mentala hälsa blivit så dålig att han kommer att tvingas avgå.

När Jill Biden får frågan om huruvida hennes man skulle kunna tänka sig att ta ett sådant test för att säkerställa sin mentala hälsa konstaterar hon att “vi skulle aldrig ens diskutera något sådant”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!