Israeliska myndigheter ska kartlägga icke-vaccinerade

Coronarepressionen

publicerad 2 mars 2021
- av Isac Boman
Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels parlament Knesset har slagit igenom en ny lag som nu gör det möjligt för hälsoministeriet att ge vidare information till andra myndigheter om huruvida en medborgare är vaccinerad eller inte.

Lagen innebär i princip att det israeliska hälsoministret kan ge ut en icke-vaccinerad persons privata information till andra myndigheter. Det skriver Israels parlament i ett pressmeddelande.

Informationen kommer att ges till lokala myndigheter med reservation för en aktiv begäran och presentation av en vaccinationsplan,” skriver parlamentet.

Tanken är att en myndighet ska få befogenhet från generaldirektören på hälsoministeriet som då har rätt att ge ut människors namn, ID-nummer, adress, telefonnummer och om de inte är vaccinerade men har haft möjlighet att göra det.

Det var Haim Katz, som är i premiärministerns Netanyahus parti, ultrasionistiska Likud, som presenterade lagförslaget.

Vacciner är ett måste och den här lagen är ett sätt att öka inokuleringen hos människor som inte tycker sig behöva vaccinera sig, kommenterar Katz själv.

Lagen innefattar inte bara dem som inte tagit vaccinet, utan också dem som bara fått sin första dos men inte den andra. Det är inte helt klart om lagen gäller för dem som inte kan ta vaccin på grund av hälsorisker.

Tamar Zandberg, medlem av det socialistiska oppositionspartiet Meretz, varnar för riskerna med en sådan här lag.

Det finns en risk att skada människors förtroende, menade han.

Israel ligger i framkant med planerna på att införa sitt eget apartheid system för vaccinerade och ovaccinerade. Man är i färd med att lansera ett så kallat ”grönt pass” för dem som har vaccinerat sig, vilket ska ge mer frihet och tillgång till exempelvis nöjesanläggningar. Landet planerar också att öppna upp igen – en öppning som i praktiken dock bara kommer att gälla dem som accepterar att någon av de kontroversiella coronavaccinerna.

De som inte vaccinerar sig kommer att bli kvarlämnade, säger Israels hälsominister Yuli Edelstein dramatiskt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!