Israel: Icke-vaccinerade vägras tillträde till gym, hotell och restauranger

Coronarepressionen

publicerad 16 februari 2021
- av Isac Boman
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ett särskilt ”vaccinationspass” kommer att ge israeler som låtit sig injiceras tillgång till allt ifrån gym, hotell, biografer och restauranger – medan de som väljer att inte vaccinera sig kommer att fortsätta vägras tillträde.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu deklarerade nyligen att de israeler som tagit två doser av coronavaccinet kommer att tillåtas vistas i allmänna utrymmen, besöka gym och hotell eller gå på fotbollsmatcher. De som däremot inte vill vaccinera sig kommer tvingas genomlida fortsatta restriktioner och begränsningar av sina friheter och kommer inte få besöka dessa platser.

Redan på söndag kommer israeler med ett ”grönt pass” – ett bevis på att personen injicerats med två doser av vaccinet att ”belönas” med lättade restriktioner. Passet kan uppvisas via mobiltelefonen och ska göra det enkelt för både myndighetspersonal och näringsidkare att kunna särskilja de som låtit sig vaccineras med de som inte tagit det kontroversiella vaccinet och stänga ute den senare gruppen.

– Kabinetten har godkänt mitt gröna pass. I två steg så kommer människor med gröna pass kunna besöka biografer, titta på fotboll och basketmatcher och senare besöka restauranger och resa utomlands – och de som inte tar vaccinet kommer inte kunna göra detta, konstaterade Netanyahu nöjt.

Den 7 mars förväntas stora delar av Israel åter öppnas upp – men åtminstone initialt enbart för de som alltså låtit sig vaccineras. Den som tagit sprutan får då ”fri tillgång” till restauranger, caféer, eventhallar och liknande samtidigt som de som av olika skäl vägrar att ta sprutan får fortsätta stanna hemma.

Enligt RT har 43 procent av israelerna hittills vaccinerats med minst en av doserna och Netanyahu hävdar att om landets vaccinprogram fortsätter i samma takt så kommer Israel bli det första landet som ”blir kvitt” coronaviruset och kan återgå till det normala.

Hur de långsiktiga planerna ser ut för dem som inte vill ta de kontroversiella vaccinen och om dessa kommer att diskrimineras och få sina rättigheter och friheter begränsade även i framtiden framgår dock inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.