Israel: Icke-vaccinerade vägras tillträde till gym, hotell och restauranger

Publicerad 16 februari 2021

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ett särskilt ”vaccinationspass” kommer att ge israeler som låtit sig injiceras tillgång till allt ifrån gym, hotell, biografer och restauranger – medan de som väljer att inte vaccinera sig kommer att fortsätta vägras tillträde.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu deklarerade nyligen att de israeler som tagit två doser av coronavaccinet kommer att tillåtas vistas i allmänna utrymmen, besöka gym och hotell eller gå på fotbollsmatcher. De som däremot inte vill vaccinera sig kommer tvingas genomlida fortsatta restriktioner och begränsningar av sina friheter och kommer inte få besöka dessa platser.

Redan på söndag kommer israeler med ett ”grönt pass” – ett bevis på att personen injicerats med två doser av vaccinet att ”belönas” med lättade restriktioner. Passet kan uppvisas via mobiltelefonen och ska göra det enkelt för både myndighetspersonal och näringsidkare att kunna särskilja de som låtit sig vaccineras med de som inte tagit det kontroversiella vaccinet och stänga ute den senare gruppen.
– Kabinetten har godkänt mitt gröna pass. I två steg så kommer människor med gröna pass kunna besöka biografer, titta på fotboll och basketmatcher och senare besöka restauranger och resa utomlands – och de som inte tar vaccinet kommer inte kunna göra detta, konstaterade Netanyahu nöjt.

Den 7 mars förväntas stora delar av Israel åter öppnas upp – men åtminstone initialt enbart för de som alltså låtit sig vaccineras. Den som tagit sprutan får då ”fri tillgång” till restauranger, caféer, eventhallar och liknande samtidigt som de som av olika skäl vägrar att ta sprutan får fortsätta stanna hemma.

Enligt RT har 43 procent av israelerna hittills vaccinerats med minst en av doserna och Netanyahu hävdar att om landets vaccinprogram fortsätter i samma takt så kommer Israel bli det första landet som ”blir kvitt” coronaviruset och kan återgå till det normala.

Hur de långsiktiga planerna ser ut för dem som inte vill ta de kontroversiella vaccinen och om dessa kommer att diskrimineras och få sina rättigheter och friheter begränsade även i framtiden framgår dock inte. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!