Islamister tog över lyxig semesterögrupp

publicerad 22 september 2020
- av Per Nordin
Arkivbild på militärövning i Niger.

Islamister rapporteras ha tagit över en paradisögrupp i Indiska oceanen där världskändisar brukar semestra. De anlände sjövägen i ett överraskningsanfall nattetid och ska ha bränt ner lyxhotell och påbörjat införande av sharialagar.

Lyxöarna Vamizi and Mecungo utanför Moçambiques kust har blivit överrumplade av jihadister kopplade till Islamiska staten, rapporterar den Rupert Murdoch-ägda brittiska tabloiden The Sun. Lyxhotell, fordon, naturen och bostäder har förstörts i anlagda bränder. Islamisterna anlände med båt under nattetid och samlade ihop alla på en av öarna, varefter de ska ha bett alla fly ön om de ville leva.

Många världskändisar brukar semestra på ögruppen, bland annat fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo, Bond-skådisen Daniel Craig och U2-sångaren Bono. Prins Albert av Monaco hade sin smekmånad på en av öarna. Moçambique och dess öar har dock varit stängda för turister sedan coronarepressionerna inleddes.

De IS-kopplade jihadisterna rapporteras även ha erövrat och ockuperat hamnstaden Mocimboa de Praia på det moçambikiska fastlandet och klargjorde för lokalbefolkningen att det skulle bli deras nya huvudstad, och drivas under islamisk lag. Stora delar av Cabo Delgado-provinsen har också blivit härjad och plundrad av jihadisterna.

Regeringstrupperna misslyckas med att hålla jämna steg med jihadisterna och västerländska energibolag, som har investerat i gasprojekt utanför Moçambiques kust, har tvingats bygga nya anläggningar för att undvika deras väg.

Moçambique har stora problem med militanta islamister, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!